Свят

Стотици нови наказателни мерки ще наложат САЩ срещу Русия заради смъртта на Навални

От Теодор Тодоров Теодор Тодоров Международен редактор

Съединените щати обявяват в петък стотици нови санкции срещу Русия заради смъртта на Алексей Навални и по случай втората годишнина от нахлуването на Русия в Украйна.

Новината обяви заместник-държавният секретар на страната, отговарящ за политическите въпроси, Виктория Нюланд. По-късно бе потвърдена и от президента Джо Байдън.

Да подчертая това, което всички знаят - Владимир Путин е отговорен за смъртта на Алексей Налални, неговият най-гласовит и ефективен критик. Ще обявим в петък нов, смазващ пакет от санкции, стотици и стотици през следващите няколко дни. Някои от тях ще бъдат насочени към лица, пряко замесени в смъртта на Навални. По-голямата част обаче са предназначени допълнително да затруднят военната машина на Путин, да запълнят пропуските в режима на санкции, които той успя да избегне.

Виктория Нюланд – заместник-държавен секретар на САЩ по политическите въпроси

Президентът Байдън се е срещнал в Сан Франциско, Калифорния, със съпругата и дъщерята на починалия руски опозиционен политик Алексей Навални. Байдън почете смелостта на Навални и готовността на съпругата му Юлия да продължи неговата борба.

Имах честта да се срещна със съпругата и дъщерята на Алексей Навални. Той беше човек с невероятна смелост. Удивително е как съпругата и дъщеря му са съпричастни към неговите действия. В петък обявяваме санкции срещу Путин, който е отговорен за смъртта му. Няма да се откажем.

Джо Байдън – президент на САЩ

Вашингтон се готви да въведе и нови наказателни мерки срещу Иран заради това, че продава оръжия на Русия, които тя използва срещу Украйна.