Европа

Марк Рюте все по-близо да оглави НАТО след подкрепа от САЩ и Великобритания

От Euronews България Euronews България

Дългогодишният министър-председател на Нидерландия Марк Рюте е най-вероятният следващ генерален секретар на НАТО, след като е успял да договори подкрепата на близо 2/3 от държавите в Алианса, сред които САЩ и Великобритания.

Според западни медии нидерланският премиер в оставка има силна подкрепа от американския президент Джо Байдън.

„Президентът Байдън категорично подкрепя кандидатурата на министър-председателя Рюте за следващ генерален секретар на НАТО“, заяви пред Ройтерс американският източник.

Освен това от британското външно министерство също изразиха подкрепа за Рюте, посочвайки, че той е уважавана фигура в Алианса и има сериозни качества в сферата на отбраната и сигурността, както и човек, който ще гарантира, че съюзът ще остане силен и готов за отбрана.

Рюте заяви миналата година интереса си да оглави военния съюз. Той е смятан за фаворит за заемането на поста, след като Столтенберг се оттегли през октомври тази година след десетилетие като ръководител на военния съюз, посочва БТА.

Най-дълго управлявалият нидерландски премиер обяви неочаквано през юли оттеглянето си от политиката, но каза, че ще остане на поста, докато текат преговорите за сформиране на правителство след парламентарните избори, които бяха произведени на 22 ноември.

Мандатът на Йенс Столтенберг бе удължен през юли миналата година за четвърти път, тъй като съюзът реши да остави опитния лидер начело, вместо да опита да се споразумее за негов наследник в момент, когато войната на Русия срещу Украйна бушува на границата с НАТО. Другото име, спрягано за поста, беше това на датския премиер Мете Фрeдериксен, която обаче официално заяви, че ако получи предложение за НАТО, ще го отклони. Твърди се, че интерес към позицията е имала и естонският премиер Кая Калас, която е сред най-изявените поддръжници на помощта за Киев.