Икономика

Петър Чобанов: Трябва да показваме ежедневно, че сме готови да изпълним правилата за влизане в еврозоната

От Euronews България Euronews България

България може да поиска изключение при приемането ѝ в еврозоната ако не достигне нужните нива на инфлацията. Това каза в Брюксел евродепутатът Емил Радев. Подобна стъпка беше направена за Хърватия при приемането ѝ в пространството преди година.

Според подуправителя на Българската народна банка Петър Чобанов обаче, не би трябвало да твърдим, че искаме изключение, а напротив – трябва да показваме авторитетно, че сме готови да изпълним правилата, и че неуморно работим в тази посока.

В Брюксел, където Чобанов участва в конференция за бъдещето на финансовата интеграция на ЕС, той посочи, че институционално България е готова да влезе в еврозоната от 1 януари 2025 г. От гледна точка на консенсуса, който се постигна за това, че вече е време да направим тази решителна крачка.

„От друга страна БНБ работи последователно и изпълнява всички условия от техническо естество. Трасирането на пътя към еврозоната минава и през непрекъсната комуникация, съвместна работа и координация с Европейската централна банка и според нейните представители ние вече сме пълноправен член на банковия съюз вече от няколко години“, посочи още Петър Чобанов.

Целия разговор вижте във видеото.