Европа

Дебат по Euronews Bulgaria: Андрей Ковачев и Сергей Станишев за Шенген и Еврозоната

От Камелия Колева Камелия Колева Журналист

Какви са реалистичните възможности България и Румъния да станат пълноправни членове на Шенген и защо двете страни станаха заложници на вътрешнополитическите проблеми на някои европейски страни. За икономическите щети и загубите от ветото на Австрия, за плюсовете и минусите в Пакта за миграцията - разговор на специалния ни пратеник Камелия Колева с евродепутатите Андрей Ковачев и Сергей Станишев от специалното ни студио от Европейския парламент в Страсбург.

Андрей Ковачев, евродепутат от Европейската народна партия/ГЕРБ:

Повече от десет години говорим за това кога ще се случи присъединяването на България към Шенген. Всяка година правим такива прогнози – дали ще бъде през януари, през март или декември. Тези прогнози обаче се сблъскваха с реалността – а тя е, че в тези десет години няколко държави (Дания, Германия, Финландия, Нидерландия, Австрия), решават някакъв свой вътрешен проблем, през избори са и смятат, че тази тема може да бъде използвана за тяхна вътрешна политическа борба. Сега наистина остана само Австрия и това двуетапно приемане на България и Румъния в шенгенското пространство ще бъде факт с лятното разписание на авиокомпаниите. От 1 април българските международни летища ще бъдат включени в шенгенското пространство.

Сергей Станишев, евродепутат от Прогресивния алианс на социалистите и демократите/БСП:

Ние сме заложник и жертва на вътрешнополитическата ситуация в Австрия по отношение на приемането на България в Шенген по суша. Това е абсолютно неприемливо. Във всяка страна има избори и ако по този начин се действа, всъщност се нарушават европейските правила. Нееднократно всички европейски институции (Европейска комисия, Европейски парламент) са се произнесли много категорично, че България и Румъния са изпълнили критериите за членство. Аз дори си спомням, че в предишния парламент инициирах един доклад, който беше гласуван с ¾ мнозинство от Европарламента, че двете страни трябва да бъдат приети едновременно и по всички граници, защото сме изпълнили условията. После това беше повторено и в този парламент, така че това, което Австрия прави е абсолютно неприемливо и според мен ние трябва да бъдем малко по-твърди и категорични в нашата позиция, защото ние едва ли не преглъщаме и приемаме с разбиране техните проблеми, а те не приемат нашите.

 

Това е работата на правителството, то трябва да анализира къде са интересите на Австрия, дали на европейско ниво или двустранно и достатъчно ясно да покаже, че това действие се възприема като недружелюбно към България и то не може да няма последици. От години те ни обясняват, че Европейският съюз е съюз на правилата и това е така, но когато страните членки не спазват правилата на ЕС, каква е санкцията към Австрия за това нарушение?

 

Андрей Ковачев, евродепутат от Европейската народна партия/ГЕРБ:

Да бъдем по твърди означава, че трябва постоянно да призоваваме, защото тази европейска солидарност наистина я има, европейските институции и лидерите на европейските институции призовават канцлера на Австрия да преосмисли своето решение и колкото се може по-бързо, първата стъпка от 1 април да бъде последвана от втората стъпка, да не чакаме изборите им, защото след това може да дойдат някакви други избори в някоя друга страна. Това, което и г-н Станишев подчерта е истината – когато изпълниш критериите, страната трябва да стане част от шенгенското пространство, както и от Еврозоната. При подписването на присъединителните договори е записано и за Шенген и за Еврозоната, че ще бъдем членове, когато изпълним критериите.

 

Сергей Станишев, евродепутат от Прогресивния алианс на социалистите и демократите/БСП:

Искам да обърна внимание върху следното: Австрийският канцлер според мен допуска тежка грешка, като мисли, че ще си реши проблемите с изборите и се състезава с евроскептиците и националистите на тема миграция. По този начин ние и Румъния ставаме жертва на неговата политическа игра. Аз смятам, че е голяма политическа грешка да се състезаваш с някой на негов терен, защото те винаги са по-автентични, а и без да съм голям пророк, прогнозирам, че неговата партия, която е умерената десница, ще загуби тези избори, а кой ще бъде първи – времето ще покаже. Ако трябва да се върнем на въпроса кога – не преди изборите и не преди формиране на правителството на Австрия.

Целия разговор вижте във видеото.