Общество

Д-р Гергана Николова: Анексът към Националния рамков договор улеснява пътя на пациентите към диагноза и терапия

От Николай Лефеджиев Николай Лефеджиев Водещ

Улеснен достъп до изследвания и диагностика, повече иновации в лечението – това са част от промените, които предвижда рамката в здравеопазването до 2025 г. НЗОК и БЛС се разбраха какво ще включва анекса към Националния рамков договор за тази година, а усилията са насочени към по-добро финансиране на извънболничната помощ. Според д-р Гергана Николова от Българския лекарски съюз и Националното сдружение на общопрактикуващите лекари, акцентите са върху разширените възможности за терапия и диагностика в доболничната помощ.

Д-р Николова обясни, че тя включва не само общопрактикуващите лекари, но и специализираната доболнична помощ.

Тази година, по време на преговорите, Лекарският съюз повдигна въпроса за това, че достъпът до ядрено-магнитен резонанс е много труден за пациентите. Чакаше се около месец и половина и това внасяше едно голямо притеснение сред пациентите. Те бяха изправени пред две алтернативи – или да заплатят изследването, или да постъпи в болница, само за да проведе едно изследване.

Д-р Гергана Николова обясни, че по време на преговорите въпросът е бил повдигнат, постигната е и договорка между НЗОК и БЛС тези изследвания да могат да се назначават през диагностично-консултативните центрове от специализираната доболнична помощ.

Тя уточни, че общопрактикуващите лекари няма да могат да издават направление за ядрено-магнитен резонанс, но все пак това е голяма крачка в ранната диагностика и скъсяване на пътя на пациента до диагнозата и терапията, коментира д-р Николова.

Целия разговор вижте във видеото.