Общество

БЛС даде мандат за подписване на Национален рамков договор с НЗОК

От Юлиян Стоянов Юлиян Стоянов Репортер

С 226 гласа „за“, 31 „против“ и 8 „въздържал се“ делегатите на 75-тия извънреден Събор на БЛС дадоха мандат на ръководството за подписване на НРД за медицинските дейности за 2023-2025 година за при конкретно определени на Събора параметри. Проблемът е, че за да влезе в сила новият  договор, трябва да се приеме бюджета на НЗОК, до тогава остават в сила старите правила. 

Ако не се съобрази, това означава, че няма да има рамков договор в следващите 2-3 или 4 месеца. Тоест системата на здравеопазването колеги които работят в специализирана и извънболнична помощ или в болницата ще се работят по стария рамков договор, каза председателят на Български лекарски съюз д-р Иван Маджаров.

Според председателя на пациентски организации „Заедно с теб“ Пенка Георгиева лекарският съюз малко е прибързал.

Не виждам какво може да се направи. Мисля, че мандата за подписване на НРД в случая бих казала символичен акт, тъй като нямаме бюджет все още. Те винаги могат да подпишат анекс след това.

Пенка Георгиева. пациентски организации „Заедно с теб“

Сред новостите в рамката са да няма лимит в направленията, но не за всички, а само за диспансеризираните пациенти.

 

Едва ли ще постигнем за всички останали да няма лимит, но смятам, че общественото здраве е най-важното, че държавата, че НЗОК са длъжници на гражданите, че трябва да осигурят по-достъпно доболнично лечение.

Пенка Георгиева. пациентски организации „Заедно с теб“

Предлага се и възможността при първо нарушение от един тип да няма санкция, а да се дава методично указание на лекаря.

 

Оттук нататък колегите няма да бъдат, няма да използвам груба дума, но няма да бъдат третирани като нарушители всеки път когато ги проверяват, а по-скоро ако се открие нарушение ще им бъде написано предписание.

д-р Иван Маджаров, председател на Българския лекарски съюз

Друга новост е болниците да могат да „прехвърлят“ до 10 процента от леглата си от една клиника в друга от същия тип.

Предложихме на касата да има гъвкавост при отчитане на леглата в болнична помощ. Това, което сега се случваше - ако една клиника има две свободни легла в друга клиника е запълнена а трябва да приеме пациент да не се случва сега вече ще има възможност да се случва.

д-р Иван Маджаров, председател на Българския лекарски съюз

И още - личните лекари няма да са длъжни да оповестяват на видно място личните си мобилни телефонни номера, но ще трябва да има посочен телефонен номер на лекарската практика. Пациентите на общопрактикуващите лекари, които имат договори с центрове за оказване на неотложна помощ, ще се обръщат към тях при нужда след 20:00 ч. По думите на д-р Маджаров преговорите, водени с НЗОК, досега са в конструктивен дух, но има още работа.

Изостават детското здравеопазване, майчиното здравеопазване, педиатрите са недооценени, патоанатомите също, заключи Пенка Георгиева.