Общество

75-и събор на БЛС: Съсловната организация решава за новия договор с НЗОК (Обновена)

От Юлиян Стоянов Юлиян Стоянов Репортер

Българският лекарски съюз решава по какви параметри да подпише новия Национален рамков договор с НЗОК. Той се сключва между съсловната организация и Здравната каса и е за период от две години. Обсъждането съвпада със 75-ия събор на лекарския съюз, който се провежда извънредно. Организацията настоява личните лекари да нямат лимит за издаване на направления на диспансеризирани пациенти. 

 

Новите предложения, които са договорени между БЛС и Националната здравноосигурителна каса са възможността при първо нарушение от един тип да няма санкция, а да се дава методично указание на лекаря. 

 

Оттук нататък колегите няма да бъдат, няма да използвам груба дума, но няма да бъдат третирани като нарушители всеки път когато ги проверяват, а по-скоро ако се открие нарушение ще им бъде написано предписание.

д-р Иван Маджаров, председател на БЛС

Друга новост е болниците да могат да „прехвърлят“ до 10 процента от леглата си от една клиника в друга от същия тип.

 

Предложихме на касата да има гъвкавост при отчитане на леглата в болнична помощ. Това, което сега се случваше - ако една клиника има две свободни легла в друга клиника е запълнена а трябва да приеме пациент да не се случва сега вече ще има възможност да се случва. 

д-р Иван Маджаров, председател на БЛС

Личните лекари няма да са длъжни да оповестяват на видно място личните си мобилни телефонни номера, но ще трябва да има посочен телефонен номер на лекарската практика, каза още д-р Иван Маджаров. Пациентите на общопрактикуващите лекари, които имат договори с центрове за оказване на неотложна помощ, ще се обръщат към тях при нужда след 20:00 ч., припомни той. А колкото до бюджета…

 

Ако не се съобрази, това ознчава, че няма да има рамков договор в следващите 2-3 или 4 месеца. Тоест системата на здравеопазването колеги които работят в специализирана и извънболнична помощ или в болницата ще се работят по стария рамков договор.

д-р Иван Маджаров, председател на БЛС

По думите на д-р Маджаров преговорите, водени с НЗОК, досега са в конструктивен дух.