Общество

Аркади Шарков: Цените в здравеопазването се увеличават, но регулирано

От Николай Лефеджиев Николай Лефеджиев Водещ

Цените в здравеопазването се увеличават, но с регулиран темп. Това заяви здравният икономист Аркади Шарков в ефира на "Добро утро, Европа". Повишението на цените на клиничните пътеки още не e достигналo нивата на инфлацията, обясни той. 

„Имаше увеличение вследствие на неблагоприятните ефекти от ковид пандемията и се оказа, че здравеопазването ни – особено по отношение на клиничните пътеки, които касаят лечението на инфекциозни заболявания – куца много. А и цялостно, финансирането на лечебните заведения по време на криза, не е достатъчно“, посочи Шарков.

„Цените в здравеопазването са догонващи. Ако общата натрупана инфлация за последните години е 30%, то здравеопазването е на ниво 20%“, даде пример здравният икономист.

„За последната година има нарастване на цените на лекарствените продукти с около 9%, а на лекарските услуги – с около 4-4.5%. лекарствата са строго регулирани – няма как да растат главоломно“, отбеляза той.

Относно педиатрията – има обединение, че това ще бъде приоритет. Цените там ще бъдат предоговорени, най-вероятно в следващия анекс, предполага Шарков.


Цялото интервю вижте във видеото.