Свят

Редица страни привикаха посланиците на Русия за обяснения след смъртта на Навални

От Теодор Тодоров Теодор Тодоров Международен редактор

Стотици хора участваха в бдение със свещи в Рим, за да почетат паметта на руския опозиционен лидер Алексей Навални.

Най-гласовият критик на президента Владимир Путин почина внезапно в петък в арктическата изправителна колония, където излежаваше 19-годишна присъда. Той беше на 47 години.

Демонстранти се събраха пред сградата на кметството на Рим, държейки свещи и полагайки цветя под голям портрет на Навални, а образът му беше прожектиран и върху стените на сградата.

 

Боли ме заради смъртта на Алексей, исках да бъда тук с хора, които споделят същата болка, с хора, които биха я разбрали.

Никита – руски гражданин, живеещ в Италия 

Редица западни държави, сред тях Франция, Нидерландия, Норвегия и Германия, привикаха посланиците на Руската федерация във външните си министерства, за да поискат обяснения за смъртта на Навални и да призоват за нейното прозрачно разследване.

ЕС като колективна организация също поиска независимо международно разследване на смъртта на Навални. В изявление на външните министри се казва, че руското политическо ръководство ще бъде държано отговорно, включително чрез налагането на европейски санкции.

 

Тя (Юлия Навалная) сподели с нас своите мисли за изпитанията, през които е преминал съпругът ѝ. Това беше начин да се даде лице и образ на руската опозиция и на борбата на руския народ за свобода и демократична система в Русия. Това искаше Алексей и затова се превърна в заплаха за Кремъл. И затова Путин му отне свободата, като опасен символ. Ние искаме да подкрепим смелите руснаци, които искаха да отдадат почит на г-н Навални и им беше попречено да го направят, с арести и бързи присъди.

Жозеп Борел – върховен представител на ЕС за външната политика и сигурността 

Борел също така призова за незабавно освобождаване на задържаните в Русия граждани, изразили почит към Навални.

Президентът на САЩ Джо Байдън може да наложи нови санкции на Русия след смъртта на опозиционния дисидент Алексей Навални. "Вече имаме санкции, но обмисляме налагането на допълнителни такива", заяви Байдън пред репортери.

Байдън обвини руския президент Путин за смъртта на Навални в сибирски затворнически лагер.