Политика

Милен Керемедчиев за смъртта на Навални: Путин отряза окончателно моста за стопляне на отношенията със Запада

От Анастасия Димитрова Анастасия Димитрова Водещ

"НАТО трябва да промени начините, по които действа и да се развива в Европа, независимо от края на изборите в САЩ за президент, политиката на Щатите ще бъде много по-различна. След Втората световна война, Европа трябва все повече да мисли за опазване на своите граници. Всички на Мюнхенската конференция по сигурността казаха, че Европа трябва да мисли повече за своята сигурност". Това заяви в ефира на PrimeTime Милен Керемедчиев, международен анализатор и бивш зам.-министър на външните работи.

"Не смятам, че Европа ще стигне до такива нива, че ще може да се отбранява сама. 10 години Европа охолства за своя икономически просперитет, но сега трябва да помисли как да организира отбраната си и как да я подобри", допълни Керемедчиев въ връзка с резултатите от конференцията в Мюнхен в края на миналата седмица.

 

Въпреки посещението на Камала Харис и на Блинкен на конференцията, 60-те млрд. долара са блокирани от Сената на САЩ, целият пакет от 120 млрд. - много е вероятно да отидат за охрана на границата с Мексико, а не за Украйна или за конфликта в Газа. 

Милен Керемедчиев

Според Керемедчиев в момента е времето на Украйна да преговаря, защото, ако Доналд Тръмп спечели президентските избори, то страната ще е в по-неизгодна позиция в тези преговори.  

По темата за смъртта на руския опозиционен лидер Алексей Навални, Керемедчиев коментира, че "смъртната присъда" беше подписана още през 2013 г., когато се кандидатира за кмет на Москва. Голямата подкрепа, която получи тогава, го вкара в полезрението на руските служби". 

 

По-важно е какво цели Путин с неговата смърт? Протестите са доста слаби, но няма сериозен протест, както беше при изборите в Беларус. Наистина Навални беше острието на руската опозиция и тя в момента е обеглавена, така че в самата Русия отзвукът няма да бъде толкова силен. 

Милен Керемедчиев

Обикновеният руски гражданин не се вълнува кой знае колко от смъртта на Навални, смята той. 

"Със смъртта на Навални Русия на Путин отряза и последния мост за комуникация и стопляне на отношения със Западния свят и САЩ. Той показа, че конфронтацията ще бъде тотална и без крачка отстъпление на Русия в тази част", заключи Керемедчиев. 

Целия разговор във видеото.