Свят

Книга с имената на повече от 120 000 души пази спомена за репресиите срещу японците в САЩ през ВСВ

От Тодор Драганов Тодор Драганов Международен редактор

Книга с имената на американците с японски произход, лишени от свобода по време на Втората световна война, бе изложена в Националния музей на японските американци в Лос Анджелис. Посетителите могат да почетат бившите затворници, като поставят печат под имената в книгата.

Целият проект е посветен на паметта на всички онези хора, които са пострадали в лагерите. Това, което посетителите правят когато подпечатват книгата, е да си спомнят за онези хора, които са били пряко засегнати от концентрационните лагери.

Клемент Ханами, Японско-американски национален музей

По време на Втората световна война Съединените щати, по заповед на президента Франклин Д. Рузвелт принудително затварят около 125 000 души с японски произход в 75 различни места за лишаване от свобода. Повечето от тях живеят в концентрационни лагери на тихоокеанското крайбрежие.

Сега вече мога да възприема всичко това. И съжалявам за тези, които са починали, особено за тези, които са били възрастни и помнят повече от мен. Но се радвам, че съм тук и преживявам това.

Йоко Сумида, (91 години), бивша лагеристка

Книгата е първата част от трите сегмента на "Националния паметник на японските американци, лишени от свобода по време на Втората световна война" - многостранен проект, имащ за цел да се справи със заличаването на самоличността на лица от японски произход, затворени в концлагери по време на войната.