Свят

78 години от ядрените бомбардировки над Хирошима, при които загиват 140 000 души

От Елеонора Христозова Елеонора Христозова Журналист

В деня на годишнината от бомбардировката на Хирошима Япония осъди руските ядрени заплахи. На 6 август светът си спомня за жертвите на удара, чиято цел е Япония да бъде принудена да капитулира, с което да се сложи край на Втората световна война.

Бомба, която ускорява края на войната - но с цената на хиляди жертви. След победата в Европа и след като Япония не желае да капитулира, САЩ решават да хвърлят атомни бомби върху Хирошима и Нагасаки в началото на август 1945 г.

Съединените щати търсеха начин да приключат войната възможно най-бързо. Общата идея беше, че ще има голяма инвазия в Япония. Опасяваха се, че това ще струва изключително скъпо както от гледна точка на живота на американците, така и на японците. И така, бомбите се разглеждаха като бърз и относително, няма да кажа безболезнен, но относително по-малък брой жертви, които биха били загубени, ако шокът от бомбите можеше да се използва, за да се принудят японците да се предадат.

Джеймс Стем, куратор в Националния музей за ядрена наука и история

При американската атака срещу Хирошима на 6 август 1945 г. загиват 140 000 души.Бомбата, хвърлена три дни по-късно върху Нагасаки, убива още 70 000 души.Но не всички смъртни случаи са причинени от непосредствения ужасяващ взрив.

Единственото нещо, което няма по това време, е много информация за радиацията. Един от учените все пак намеква пред репортер скоро след бомбата в Хирошима, че може би не само взривът, който е убил десетки хиляди цивилни, е това, за което трябва да се притесняваме. Това е и другото ново понятие за радиация. Правителството на САЩ полага огромни усилия, за да се опита да цензурира всякаква информация за разпръсването на радиацията.

Проф. Стивън Кейси – автор на книгата "Американските медии във войната срещу Япония".

Капитулацията на Япония слага край на войната и на продължилата близо половин век агресия в Азия. Въпреки че много повече държави вече са въоръжени с атомни бомби, правителствата не желаят да ги използват след бомбардировките над Япония и необратимите последствия, които те имаха за хората и природата.

„Мисля, че това до голяма степен е останало крайъгълен камък за японците. Както в Хирошима, така и в Нагасаки има големи музеи, посветени на паметта на атаките срещу градовете и на загиналите хора. И това остава и мисля, че винаги ще остане нещо като основна повратна точка за Япония и за японския народ", казва проф. Кейси.