Свят

Мистерия около смъртта на Навални: Тялото му все още не е предадено на семейството му

От Euronews България Euronews България

Прессекретарят на Алексей Навални потвърди смъртта на опозиционния политик. Кира Ярмиш допълни, че служител на наказателната колония казал на майката на Навални – Людмила, че тялото на сина ѝ е изпратено в моргата в Салехард. Но от там опровергаха тази информация. 

Следственият комитет на Салехард съобщи, че причината за смъртта на Навални още не е установена и ще бъде извършена повторна експертиза. Едва тогава тялото му щяло да бъде предадено на близките му.

Алексей Навални беше убит. Смъртта му е настъпила на 16 февруари в 14:16 ч местно време, според официалното съобщение до майката на Алексей. Адвокатът и майка му отидоха в Салехард, за да получат тялото му. Настояваме тялото на Алексей Навални да бъде незабавно предадено на семейството му.

Кира Ярмиш – прессекретар на Алексей Навални

Междувременно в цяла Русия вече втори ден не спират траурните церемонии и бдения в памет на Алексей Навални. На Соловецкия камък в Санкт Петербург бе отслужена панихида, след която бяха задържани 10-ина души. Според правозащитната организация OVD-Info, общо са били задържани над 230 души.

Има информация, че полицията унищожава спонтанно направени мемориали и изнася в черни чували цветя и свещи.

Протести и възпоменателни церемонии имаше в редица европейски столици – Берлин, Виена, Лондон, Варшава, Вилнюс, Мадрид и други.

В британската столица демонстрацията бе пред сградата на руското полоство.

Не беше само единствената ни надежда, той беше нашият символ. Все още осмислям новината за неговата кончина. Не мога да повярвам, че се случи. Всички са тъжни и гневни, чувстваме безпомощност в този момент.

Луси Клинцова – демонстрант

Председателят на ЕК Урсула фон дер Лайен изрази лично съболезнованията си на вдовицата на Навални – Юлия Навалная – на Мюнхенската конференция по сигурността.

В емоционален призив Юлия се обърна към присъстващите политици и делегати, да не се примиряват и да се справят със злото, което въплъщава руският президент Путин.

Макар че конкретната причина за смъртта на Алексей Навални може никога да не стане обществено достояние, много западни лидери държат именно руските власти отговорни.