Икономика

Експерти: Качеството на работа не се определя от това дали е в офис или дистанционно

От Диана Радева Диана Радева Водещ

Има завръщане в офисите сред работещите дистанционно , но всеки бизнес решава как това да се случи. Около това мнение се обединиха в студиото на „Добро утро, Европа“ експерти от сферата на заетостта. Според специалистите, мястото на работа не определя качеството на изпълнението на задачите.

„Хората, които са съвестни и наистина работят, много трудно сами за себе си правят разделението „сега съм на дивана и работя – сега съм на дивана със семейството си“. Дори и ние в нашата компания, по време на ковид годините – когато бяхме плътно задължени да работим дистанционно – видях много от най-силните ни служители как започнаха буквално да „прегарят“. Защото те от сутрин до вечер – особено предвид факта, че не можеха да излизат – бяха единствено и само заети с работа. Което след седмици и месеци не води до никакви позитивни резултати“, каза Даньо Димитров, изпълнителен директор на компания за маркетингови проучвания.

„Тук отново е голямото противопоставяне „краткосрочни цели – средносрочни цели – дългосрочни цели“. Краткосрочно, това е добре за работодателя. Но дългосрочно, той губи най-добре представящите се служители“, допълни той.

„Това „прегаряне“ наистина го има и те търпят много негативи, но ако така се е завъртял животът – 2-3 години не са малко – някои хора отидоха в други градове, върнаха се по родните си места, родиха деца... И вече ние знаем, че има опция те да продължат да бъдат пълноценни служители. Преди просто знаехме, че трябва 2-3 години да ги забравим. Сега те могат да бъдат пълноценни служители. И компании, които оценяват това, не искат да се откажат от тази възможност, но и в двата случая губят“, обясни Валентин Кръстев от Българска агенция по заетостта.

„Какво имам предвид? Това е някакво средно положение и липса на развитие. От опит и с факти: при мен най-добрите, повишавани служители, са тези, които са в офиса. Но и тези, които най-много скатават, не работят – и които трябваше да освободя или те си тръгнаха – пак са хора от офиса. Тези, при които почти нищо не се промени, са които са пълен хоум офис“, уточни Кръстев.

 

Целия разговор, заедно с репортаж на Евронюз по темата, вижте във видеото.