Икономика

Дистанционният труд: Трябва ли да се плаща по-малко за този вид работа?

От Теодор Тодоров Теодор Тодоров Международен редактор

Трябва ли хората, които полагат труд от вкъщи или на друго място, но не и в офиса, да печелят по-малко пари? Въпросът беше в центъра на скорошно проучване и значителен брой европейски фирми са в противоречие с това, което искат служителите.

Дистанционните служители може да получават занапред по-ниски заплати в европейски компании, тъй като фирмите търсят възможности за увеличаване на производството и по-ниски разходи, според резултатите от ново изследване.

Позициите далеч извън офиса бързо се изчерпват, за да бъдат заменени от хибридни работни места, докато компании, включително технологични гиганти по целия свят, нареждат на служителите си да се върнат в офиса. Тенденция, която претърпя обрат след отшумяването на пандемията от Covid-19.

Проучване, публикувано от платформата за управление на разходите Pleo, показва, че почти едно от всеки пет малки и средни предприятия обмисля намаляване на заплатите на дистанционните работници.

МСП представляват 99% от всички предприятия в ЕС.

Торбьорн Финк, главен оперативен директор на Pleo, казва пред Euronews Business, че компаниите „ще се фокусират върху спестяване на разходи през 2024 г“.

Euronews Business се свърза с офиса на европейския комисар по заетостта и социалните права Николас Шмит, за да попита за по-широките последици от подобен ход, но не получи веднага отговор.

Как намаляването на заплатите на дистанционните работници ще се отрази на пазара на труда в Европа?

Идеята да се плаща на този тип работници по-малко не е нова, но дебатът продължава да набира скорост, като едната страна твърди, че спестяването от дистанционни работници на пътя до работното място и свободата да живеят където искат, може да доведе до по-евтини сметки в сравнение с онези, които работят на място.

Други твърдят, че дистанционните работници са също толкова продуктивни, колкото техните колеги на място и дори намаляват разходите на работодателите, така че тяхната работа трябва да бъде компенсирана равно с тази на останалите.