Икономика

АИКБ: Пазарът на труда има нужда от инженери

От Николай Лефеджиев Николай Лефеджиев Водещ

Остра нужда от инженерни кадри има на пазара на труда. Това каза Росица Стелиянова от Асоциацията на индустриалния капитал в България. По думите ѝ, в университетите се обучават студенти по специалности, които не се търсят и реализацията на някои от тях е почти нулева.

„Най-елементарна проверка: влизайки в сайтовете за търсене на работа, ще видите, че над 60% се търсят инженери, специалисти в областта на информационните и комуникационните технологии и някои специфични професии – математиците също се търсят. Около 400 са местата за математици – почти на 100% те се реализират. Химици, физици – въобще, тези, които са в областта на природо-математическите науки“, посочи Стелиянова.

„За сметка на това обаче, ако погледнем план приема, имаме най-много бройки, разкрити в областта на икономиката и администрация и управление. Да, икономисти ни трябват – ние там очакваме по-скоро плавно да се намали план приемът, да стигне до едно ниво, което е необходимо за българската икономика. Защото без икономисти не може. Но администрация и управление – там ние настояваме за нулев план прием“, посочи тя.

Всички искат да бъдат началници, но на практика това е специалността, в която завършилите висше образование се реализират най-малко, уточни представителят на АИКБ.

 

Цялото интервю вижте във видеото.