Икономика

„За“ и „против“ ветрогенератори в морето: Констанца Рангелова и Ричард Алибегов в PrimeTime

От Анастасия Димитрова Анастасия Димитрова Водещ

Предложение за изграждане на ветрогенератори в морето събуди недоволството на еколози, рибари и на туристическия бранш. Въпреки това, то беше прието на първо четене от депутатите преди дни. За плюсовете и минусите на подобен проект - говорят председателят на Българската асоциация на заведенията Ричард Алибегов и Костанца Рангелова, енергиен експерт от EMBER.

 

Ричард Алибегов, БАЗ:

Не можем да разберем как така туризмът отново е поставен на заден план – все пак секторът дава 13% от БВП. Според мен, когато ще се правят такива сериозни инвестиции, които да доведат до сериозни трусове – докато нашите съседни и конкурентни страни не си позволяват да правят по този начин – а тук се прави отново тихомълком и от това дойде цялото недоволство.

Законът мина на първо четене и след това бяха поканени на разговори „заинтересованите страни“ – вече на свършен факт. А инициаторът Иво Мирчев от „да, България“ даже не дойде – имал друг ангажимент в Украйна. Хората останаха изключително разочаровани, за повечето текстове се разбира след това или от медиите.

Тази кръгла маса трябваше да се направи, когато тръгна този закон – за да могат всички да си кажат мнението.

Нас ни притеснява това, че нашите преки конкуренти – Испания, Гърция, Хърватска, Турция – нямат това нещо. Тези работи се правят или в нетуристически райони, или в индустриални зони. В нашия случай морето ще изглежда като индустриална зона.

 

Констанца Рангелова, EMBER:

Миналата година Гърция прие Закон за офщорния вятър, доста доближаващ се до този, който в момента се обсъжда в България. И те имат план до 2030 г. да изградят 2 гигавата офшорна вятърна мощност в своето море. Дори съседна държава с много изразен туристически бранш също смята да развива този тип технология. Страни като Португалия също имат силно развита такава.

Законът е необходим, защото ако искаме да построим вятърна технология в България, трябва да са ясни правилата, по които това да се случи. Законът предвижда да се създаде план за това как точно да се случи.

Самият закон не означава, че утре ще започнат да бъдат строени перки на някакви определени места. Законът казва: трябва да се изготви план, който да каже къде точно да бъдат построени, как точно, кои да бъдат приоритетните зони.

Важно е да се каже, че северната част на Черноморието, особено близо до границата с Румъния, е най-обещаваща като потенциал. И именно там туризмът даже не е чак толкова развит. А в много държави такъв тип технология може да създаде допълнителна полза за туризма – заради т. нар. туристически обиколки на този тип технологии.

 

Целия разговор вижте във видеото.