Икономика

Европейската инвестиционна банка отчита ръст на инвестициите в енергийна ефективност

От Габриела Беличовска Габриела Беличовска Международен редактор

Според председателя на Европейската инвестиционна банка зеленият преход може да се окаже в риск заради липсата на частни инвестиции

Надя Калвиньо, която е бивш министър на икономиката на Испания, коментира, че финансовата институция ще помогне за по-голямото доверие сред инвеститорите към зелените проекти.

 

На фона на забавянето на икономическата активност и по-високите лихвени проценти е ясно, че компаниите трябва да помислят, преди да направят някои инвестиции. Има висока несигурност и геополитическо напрежение, което също ограничава апетита към риска. Затова Европейската инвестиционна банка има важна роля да намали риска на инвестициите.

Надя Калвиньо, председател на Европейската инвестиционна банка

През последните седмици фермерите в Европа излязоха на протест, а част от исканията им са свързани и със Зелената сделка. Според Калвиньо банката може да помогне и на фермерите, и на гражданите да се справят със зеления преход.

 

Трябва да подкрепим селското стопанство в предприемането на инвестиции. Трябва да подкрепим и тежката промишленост. Гражданите трябва да имат достъп до зелени технологии, ако искаме процесът да е успешен. Има предизвикателства, но има и възможности.

Надя Калвиньо, председател на Европейската инвестиционна банка

Европейската инвестиционна банка отбелязва ръст в броя на инвеститорите в енергийна ефективност. Финансовата институция подпомага и възстановяването на Украйна, като до момента е вложила в страната близо 2 млрд. евро