Европа

Европейските държави обединяват усилия за борба с бедствията

От Георги Колев Георги Колев Редактор

Измененията в климата водят до по-чести и по-интензивни природни бедствия и на държавите им е все по-трудно да се справят сами. Заради това "Координационният център за реагиране при извънредни ситуации" насърчава сътрудничеството между европейските страни, за да се справят по-лесно с тях.

Миналата година Европа беше засегната от смъртоносни наводнения. Тази година горските пожари опустошават континента. В моменти на криза, държавите често търсят помощта на Европейския съюз, тъй като те не могат да се справят с природните стихии сами. В Брюксел се намира "Координационният център за реагиране при извънредни ситуации", в който се приемат исканията на страните за европейска помощ, като се задейства механизмът за гражданска защита. Това лято вече бяха регистрирани рекордни температури, но ситуацията се влошава с всяка изминала година.

 

Преди две години ситуацията беше сравнително спокойна, но сега е изненадваща. Това не е нормално. Всъщност, през последните пет години, от 2017  насам, се наблюдава повишено използване на механизма за гражданска защита. При това не само в Европа, но и в съседните страни -  от Северна Африка, от Грузия и други.

Антоан Люмасон, директор на ERCC (КЦРИС)

Всички държави-членки на Съюза и 6 страни извън него участват в механизма, който включва резерв от жизненоважно оборудване – противопожарни самолети, хеликоптери и медицински консумативи. Спасителните екипи също са в готовност. Ръководителят на агенцията твърди, че ЕС може да се справи с нарастващия брой бедствия, свързани с изменението на климата, но трябва да сме готови да очакваме повече.

 

Официално сезонът на горските пожари започва през юни. Но в действителност началото им е още през февруари. В Корсика януари и февруари има пожари! Дори през пролетта растителността е твърде суха, просто няма достатъчно дъжд. Ситуацията в началото на лятото вече е критична. Това е новият модел и мисля, че оттук нататък ще трябва да живеем с него всяка година. 

Антоан Люмасон, директор на ERCC (КЦРИС)

Междувременно горските пожари в Европа продължават, въпреки че в някои райони на континента се наблюдава подобрение. Сред най-засегнатите райони са остров Тенерифе в Испания, Северна Гърция и регион Фриули в Италия.