България

Венцислав Станков, синдикат "Огнеборец": Всички пожари в страната са локализирани

От Euronews България Euronews България

Всички пожари в страната са локализирани към момента. В събота са получени около 300 сигнала, 95% от тях възникват заради човешка небрежност. Това заяви в "Добро утро, Европа" Венцислав Станков от синдикат "Огнеборец".

Той обясни, че след покачването на температурите, драстично се повишава броят на сигналите за пожари, най-вече в горските масиви и масивите с ниска тревна растителност и храсти.

В такива условия на високи температури, не трябва да се почистват дворове, стърнища, но има самонадеяни хора, които си позволяват да палят, допълни той.

Десетки години са нужни за възстановяване на една гора и то защо - заради предизвикан пожар от небрежност на някои хора.

Венцислав Станков, синдикат "Огнеборец"

При високи температури в никакъв случай не трябва да се пали огън. Когато сме в планината - в никакъв случай да не се пали огън извън определените места и когато приключим с пикника, трябва да се уверим, че огнището е напълно потушено, посъветва Станков.

Той допълни, че ако от пожарната служба разполагат със собствени хеликоптери за гасене, ще може да се реагира много по-бързо и да се предовратяват по-големи щети.  Около 300 000 долара е цената на такъв хеликоптер, според проучване направено преди няколко години, допълни Станков.

Към момента протест на пожарникарите не се предвижда, тъй като възнагражденията ще бъдат увеличени с 20% от 1 юли след актуализацията на бюджета, уточни Станков.

Вижте целия разговор във видеото.