Политика

Асен Агов: Записът даде оправдание на Трифонов да се измъкне от отговорност

От Георги Колев Георги Колев Редактор

Към този час вече е напълно ясно, че отиваме на избори. Те най-вероятно ще бъдат на 2 октомври, както предрекох преди 3 седмици.

Това каза в студиото на Euronews Bulgaria Журналистът и политик Асен Агов.

Тоест агонията най-накрая ще приключи. Не съм сигурен обаче че кризата приключва. Защото политическата криза в България е много дълбока. Тя е структурна криза. Проблемът е, че България се управлява по Търновкста конституция и след това цялата тази схема е пренесена във всички останали конституции. Имаме една пирамида на властта, една кула от карти и като изтеглиш една карта всичко се разпада. Необходимо е структурата на властта да бъде хоризонтална, а не пирамидална, каза Агов. Затова трябва дълбока конституционна промяна и голямо мнозинство.

 

Моят апел към избирателите е да помислим наистина за едно такова голямо мнозинство, което да е наистина реформаторско.

Асен Агов

Новият парламент трябва да е такъв, който може да удовлетвори желанието на мнозинството от българите. Защото има дисонанс между обществените настроения и онова, което се случва в парламента. Езикът на омразата, който лъха от парламента, не може да бъде езикът на обществото ни. То иска нормален, възпитан, интелигентен език. Такъв, какъвто говорят европейците. Активните избиратели в момента са европейци. Те не помнят комунизма, родени са във времето, в което България стана част от Европа. Въпросът е дали са достатъчно гневни от всичко това, което се случи в последните две години, за да отидат масово да гласуват или отново ще се затаят в кухните си и след това да започнат да ругаят властта. Мисля, че е дошъл моментът това активно мнозинство, което иска промяната в България да се вземе в ръце и да започне да размишлява, каза Агов.

По думите му, изтеклият запис на ДБ е буря в чаша вода. Заседанията на парламентарните групи не са тайни, а публични. Никога не ми е минавало през ума, че това може да е секретно. С този запис се даде оправдание на г-н Трифонов да направи своите поредни драматични изявления. Преди бяха Македония и парите за магистралите, винаги се намира претекст, ако искаш да се измъкнеш от отговорност, допълни Агов.

Вижте целия разговор във видеото.