Euronews Primetime

Ивайло Калфин: Планът за възстановяване фатално закъсня, тези политици трябва да понесат отговорност

От Георги Колев Георги Колев Редактор

Не е добра идея за пред обществеността да се казва „ще задържим мандата докато решим“ и „имаме едни две решения, но няма да ви кажем какви са“. Очевидно е, че няма мнозинство за съставяне на правителство.

Така бившият външен министър Ивайло Калфин коментира пред Euronews Bulgaria действията на БСП по повод на третия мандат за съставяне на правителство.

По думите му, фактът, че г-жа Нинова каза, че ще задържат мандата по-дълго означава, че тя не очакваше той да се реализира. Те изразиха готовност и желание да го получат, така че той не им е даден насила от президента.

 

Жалко е, че БСП за трети път не успява да състави правителство. Това не е добре.

Ивайло Калфин

Единственият шанс за кабинет в този парламент е, ако някоя от опозиционните партии – ГЕРБ или ДПС, се съгласи да подкрепи някакво програмно правителство, но е очевидно, че в тази ситуация това няма как да се случи.

За изтеклите записи на ДБ, Калфин каза, че те са повод, а не причина и че сигналът, че няма да има правителство го е дала Корнелия Нинова със задържането на мандата. В момента, в който се водят преговори за правителство да се вадят аргументи от типа „ти създаваш бухалка, искам и аз да я подържа малко“ очевидно е много грозно и показва доста посредствения начин, по който се прави политика в България, коментира Калфин. Така и не видях сериозен политически разговор. Говореше се за някаква програма с 22 закона за 6 месеца. Абсурдно е да се приемат 22 закона за 6 месеца и всеки го знае това нещо. Ако за пореден път ще се създаде някакъв пожелателен списък, около който ще се създаде правителство, по-добре да не се съставя, допълни той.

 

От друга страна от ПП очевидно решиха, че те също предпочитат да отидат на избори, защото начинът, по който започнаха преговорите с поставяне на условия и ултиматуми, на практика изнудване за приемане на закон във вида, в който е внесен. Очевидно целта беше да няма съгласие около това нещо.

Ивайло Калфин

Очевидно е, че в нечий глави постовете са по-важни от политиките. Не съм юрист, но четох, че ако изборът на председател на КЕВР е незаконен, то тогава трябва да се възстанови на поста предишният председател. Ако това е така, няма смисъл да се държи мандата, каза още той.

На новите избори едва ли ще видим нещо ново и отговорността за това е на политиците, а не на избирателите. Планът за възстановяване ще бъде използван в следващия парламент като извинение да видим някакви много странни коалиции, уж за да вземем средствата от Европа. Той е толкова фатално забавен към този момент, само ще напомня, че до края на 2023 г. трябва да са приключили процедурите по сключване на договори, което означава обществени поръчки, обжалване, приключване на обжалването и т.н. Уверено ще влезем в края на тази година без да са започнали даже. Тези политици трябва да си понесат отговорността, че България не получава, това което трябва да получи.

На БСП не им се ходи на избори, защото не виждат перспектива за покачване на резултата, освен това сега са удобно настанени във властта, а при следваща конфигурация не е толкова сигурно.

Вижте целия разговор във видеото.