България

Министър Калин Стоянов: 20 нови камери с изкуствен интелект ще следят за превишена скорост

От Камелия Колева Камелия Колева Журналист

С 20 нови мобилни камери с вграден изкуствен интелект пътните полицаи ще дебнат за нарушители по най-натоварените пътища в страната, както и в участъците, където са регистрирани най-много тежки катастрофи с жертви. Вътрешният министър Калин Стоянов отчете и ръст на платените глоби за сметка на по-малък брой загинали на пътя.

„Това е поредната стъпка, която министерството предприема в борбата с пътния травматизъм. Става въпрос за доставката на 20 преносими мобилни камери, които са закупени със средства по Фонда за безопасност на движението. Това ще даде възможност да се извършва засичане на скоростта едновременно на няколко автомобила, включително и в различните посоки на движение. В момента се работи по обществени поръчки за доставка на още 280 преносими, стационарни и мобилни устройства“, заяви вътрешният министър.

Министър Стоянов коментира, че след предприетите допълнителни действия за контрол по пътя, съответно са констатирани много повече нарушения и генерирани много повече наказания. Предприехме и действия за активизиране процеса по връчване на наказателни постановления и глоби по фиш – резултатът, е че през последните два-три месеца ние имаме повишаване на събираемостта с повече от 50% в сравнение с миналата година за същия период. Само за последните две седмици сме събрали от глоби малко над 7 милиона лева, като за същия период миналата година те са били около 4 милиона, отбеляза вътрешният министър.

 

Mobilna Kamera KAT Sn MVR Снимка: МВР

В устройствата са интегрирани усъвършенствани радари и камери с висока разделителна способност, и са оборудвани с вграден изкуствен интелект. Това позволява контрол на скоростта в множество платна, което ги прави добре приложими както по магистрали, така и в градски условия. Специално програмираната им система дава възможност за наблюдение на трафика и за точно разчитане на регистрационните табели на превозни средства при всякакви условия на осветеност (в тъмната и светлата част на денонощието). Високата резолюция на получените изображения позволява покриване на до 3 ленти (в една и съща посока на движение или в противоположни посоки на движение) с отлично ниво на детайлност. Системата идентифицира вида на превозното средство – леко или товарно, както и неговата класа, посочват от МВР.

Регистрираните нарушения от камерата ще се предават директно към Центъра за обработка на нарушенията, посредством защитена мобилна връзка за последваща обработка и изготвяне на електронен фиш.