Общество

МВР купува 300 камери за контрол на скоростта по пътищата

От Euronews България Euronews България

Дни след поредната катастрофа, която взе жертви, МВР обяви, че страната ни ще се включи в европейска кампания за безопасност по пътищата. Кулминацията ще бъде след 4 месеца, когато ще се проведат „Дните на безопасността на пътя“. Инициативната е на Европейската мрежа на службите на Пътна полиция. Вътрешният министър Иван Демерджиев обяви и предложения в Закона за движение по пътищата.

„Броят на жертвите по пътищата расте, пикът е през 1994 г., когато са загинали 1390 човека. След 2010 година това се променя“, посочи вътрешният министър.

По думите му, ако в средата на миналия век е имало много по-малко коли, днес пътищата са доста по-натоварени. „Миналата година по пътищата у нас са загинали малко над 500 души. Тенденция показва, че сме на прав път и мерките, които сме набелязали дават резултат“, каза вътрешният министър, цитиран от БТА.

От 15 август миналата година до 1 май тази година загиналите на пътя са 70 по-малко спрямо същия период 2021/2022 година. По думите му МВР предлага редица мерки, които да намалят още травматизма. Сред тях е намаляването на максималната скорост по магистралите.

Задачата за по-малко загинали на пътя е трудна, но не и невъзможна, посочи директорът на Главна дирекция "Национална полиция" Атанас Илков. По думите му в момента е в ход специализирана акция, насочена към шофьори на автобуси и камиони.

Ще бъдат купени близо 300 камери за контрол на скоростта, половината ще са мобилни, а другите стационарни. Предвижда се да бъдат купени и нови 500 патрулни автомобили за "Пътна полиция", 50 от тях ще са с повишена проходимост, а други ще са високоскоростни, каза още Илков.

Няма как да се иска ефективност от "Пътна полиция", без да е осигурено техническо обезпечаване, коментира служебният вътрешен министър Демерджиев. Той посочи, че средства от фонда за пътна безопасност няма да бъдат харчени за друго.

Основната част от акцията ще е през септември.

Саня Веич, генерален секретар на "Роудпол", заяви, че основна задача е да бъде намален броят на жертвите на пътя. Недопустимо е, например, хора да бъдат убивани на пътя, когато отиват на работа, каза тя.

Има твърде много катастрофи със загинали, каза Марайка Ескес, член на Изпълнителния комитет на организацията. Електрическите велосипеди и тротинетки са рискови, защото част от хората не осъзнават скоростта, която развиват. Камионите и автобусите ни показват как често парите надделяват над безопасността, каза още Ескес.