Политика

Президентът наложи вето върху промените в Наказателно-процесуалния кодекс (Допълнена)

От Euronews България Euronews България

Президентът Румен Радев наложи вето върху възстановяването на правомощията на пленума на Висшия съдебен съвет и на главния прокурор, съобщават от президентската институция.

"С приетите преходни и заключителни разпоредби на Закона за изменение и допълнение на Наказателно-процесуалния кодекс целенасочено се пренебрегва върховенството на Конституцията", посочва държавният глава.

Според Румен Радев широко прокламираната правосъдна реформа с последните промени на Конституцията е практически отменена за неопределен период от време с приетите на 1 февруари преходни и заключителни разпоредби на Закона за изменение и допълнение на Наказателно-процесуалния кодекс, което е целенасочено пренебрегване на върховенството на Конституцията и непосредственото ѝ действие.

В мотивите си държавният глава припомня, че с последните изменения и допълнения в основния закон Висшият съдебен съвет бе реорганизиран чрез разделянето му на два съвета – съдийски и прокурорски, а правомощията на главния прокурор и на прокуратурата бяха силно редуцирани.

Румен Радев възразява и срещу наложените ограничения на правото на обвиняемите да се запознаят с доказателствата при определяне на мярка за неотклонение „задържане под стража“. Президентът счита, че този подход не намира опора в Директива 2012/13/ЕС на Европейския парламент и на Съвета от 22 май 2012 година относно правото на информация в наказателното производство, която изрично постановява, че нищо от нейните разпоредби не може да се тълкува като отстъпление от процесуални гаранции, установени в правните системи на държавите-членки.

„Преразглеждането на оспорените разпоредби е възможност за Народното събрание прецизно да изпълни първоначалната цел на законопроекта без да допуска погазване на йерархичната система на нормативните актове, на процедурните изисквания на конституционното нормотворчество и на правовия ред, на който се гради обществото ни“, посочва още в мотивите си държавният глава.

 

Не закъсняха и политическите реакции за наложеното президентско вето. Правосъдният министър определи действията на държавния глава като "очаквани". И призова депутатите - преди да решат дали да подкрепят, или да отхвърлят ветото, да се запознаят с обсъжданията на съдебните кадровици по темата. Съпредседателят на "Продължаваме промяната - Демократична България" Кирил Петков посочи, че с ветото Радев е подчертал, че промените в Конституцията са добри. А от БСП и от "Възраждане" заявиха подкрепа за наложеното вето, като изтъкнаха, че мотивите на президента напълно съвпадат с техните.