Общество

Радев: Очаквам ЕС да докаже, че е съюз, основан на правила

От Euronews България Euronews България
Rumen Radev Priem Bgnes Снимка: BGNES

"Измина една година на задълбочаващи се предизвикателства, които направиха света още по-тревожен и трудно предвидим. Година, в която усилията на българската външна политика бяха насочени за гарантиране на стабилност и сигурност, основани на диалог и сътрудничество. Година, в която България бе открита, съпричастна и солидарна" заяви президентът Румен Радев на традиционния прием за ръководителите на дипломатическите мисии, акредитирани в България, цитиран от БНТ.

Радев припомни и че България е сред първите страни, изпратили екипи в Турция след опустошителното земетресение. Пред посланиците държавният глава говори и за войната в Украйна и конфликтите.

"Втора година съвсем близо до нас бушува опустошителна война на Русия срещу Украйна. Всеки ден от тази война носи стотици човешки жертви, разрушения и неимоверно страдания, всеки ден е заплаха за глобалния мир, сигурност и икономическо развитие. Но и не само - свидетели сме на нови конфликти, които носят нестабилност, ескалация, деструктивност не само в Близкия изток, но и по много други горещи точки по света", каза още Радев.

Пред повече от 70 дипломати Радев говори и за Шенген.

"Очаквам Европейският съюз да докаже, че е съюз, основан на правила и че не може повече България и Румъния да бъдат извън пълноправното Шенгенско пространство, въпреки че сме изпълнители всички необходими критерии и условия. Сред стратегически приоритети ще продължи да бъде членството ни в ОИСР и еврозоната", каза Радев.