Европа

Украйна се готви да отбележи две години от началото на войната

От Теодор Тодоров Теодор Тодоров Международен редактор

С наближаването на втората годишнина от войната в Украйна ситуацията на бойното поле е в застой. Но украинците са твърдо решени да подобрят позициите си и да извоюват победа. Кореспондентът на Euronews Шона Мъри разказва от Киев и Бородянка

Тъжна дата наближава за украинците. На 24 февруари 2022 г Русия започна нахлуването си в Украйна. Хора идват в Киев и на други места, за да почетат паметта на свои близки, загинали по време на войната.

 

- Мой приятел загина във войната, а аз дойдох да си купя знаме и да остана тук... Искаме да спрем тази война, искаме свобода. - На колко години беше вашият приятел? - На 27. - Какво се случи с него? - Снайперист.

Илия – жител на Киев

Според ООН, цивилните загуби се оценяват на около 30 000 души, но броят им може да е по-голям.

Въпреки че няма официални данни, загубите на украинската армия се оценяват между 25 000 и 70 000 загинали. Според експерти, войната се намира в патова ситуация.

 

Да, прав сте, ситуацията в Авдеевка в Запорожка област, е много тежка – практически по цялата фронтова линия... Понякога трябва да се изправите лице в лице с реалността и да вярвате, че ние ще укрепим нашите позиции. Трябва да сте сигурни и да повярвате в победата на Украйна.

Андрий Йермак – началник на кабинета на президента на Украйна

В Бородянка разрухата е навсякъде, сградите още не са възстановени.

В този малък град, разположен в покрайнините на Киев, руснаците извършват брутално клане.

 

Най-лошото е, че тук винаги има атаки с дронове, хората са постоянно под напрежение, под прицел са енергийните системи, пречиствателни станции, критичната инфраструктура.

Виргиниюс Синкявичюс – еврокомисар по околната среда

Шона Мъри, кореспондент на Euronews: Въпреки че украинците успяха да отблъснат руската армия в месеца след бруталното превземане на Бородянка, разрушенията и травмите останаха...

Украйна твърди, че неин приоритет е хората да се върнат да живеят тук, да възстановят жилищните сгради и да върнат нещата, както са били преди.

Шона Мъри, за Euronews от Бородянка.