Общество

Разделение сред земеделските организации – БАК ще подпишат споразумение, а Инициативен комитет продължава протестите (Обновена)

От Euronews България Euronews България

Очаква се днес Българска аграрна камара и властта да подпишат меморандума, с който да бъдат отменени протестите. Снощи двете страни финализираха текстовете на споразумението. 

В първата част на документа се съдържат финансовите параметри. Втората част касае законодателни реформи с конкретни текстове и концепции. Стопанствата ще се разделят на три категории в зависимост от площта им и ще получават годишна ставка на декар. Остава договорката най-малките стопанства да не доказват загуби за стопанската година. Министърът на земеделието заяви след срещата, продължила 4 часа снощи, че  по същество нови неща няма. Днес в 12 ч. му предстои среща с представители на две организации, които продължават да протестират - Обединени земеделски производители" и "Български фермерски съюз".

„Няма допълнителни средства за земеделието. Парите се местят от единия джоб в другия“, това заявяват от Инициативния комитет за спасяване на българското земеделие и искат оставката на министър Кирил Вътев заради несправяне с политиката в сектора и умишленото противопоставяне на бранша.

В своя позиция те обясняват, че няма да спрат протестите, въпреки че днес друга част от колегите им земеделци ще подпишат споразумение с властта.

„Протестите за спасяване на българското земеделие продължават от 12.02.2024 г. по места в цялата страна, а на 13.02.2024 г. ще се проведе мащабен протест пред Министерски съвет в София заради цялостно несправяне с политиката в сектора на настоящия министър Кирил Вътев и умишленото противопоставяне на бранша“, категорични са земеделците.

От 12.02.2024 г. протести ще се проведат на пътя Елхово-Лесово, на международния път Плевен-Оряхово, на Петолъчката, на пътя Варна-Бургас на изхода на Варна, край Долни Богров, на ГКПП Илинден-Екзохи, на ГКПП Калотина, ГКПП Кулата, Гюешево и други.