Общество

Земеделци и властта се разбраха: Подписват споразумение, протестите спират (Обновена)

От Euronews България Euronews България

Имахме поредната среща със зърнопроизводителите и екипите на Министерство на земеделието и Държавен фонд „Земеделие“. Срещата отново беше съдържателна и задълбочена. Смятаме, че имаме съгласие по основните точки. В неделя очакваме да редактираме текста на споразумението, така че то да придобие краен вид и в понеделник да се подпише.

Това заяви премиерът акад. Николай Денков след срещата със земеделските производители, предаде БГНЕС.

Илия Проданов, председател на Националната асоциация на зърнопроизводителите също потвърди, че се е постигнало съгласие между протестиращи и правителство.

“Имаме разбирателство по трите вида точки по декларацията, която бяхме представили предварително. Спираме ефективните протестни действия. Ще се изготви текст на споразумение между нас и министър-председателя, който да бъде разписан”, каза той.

Преди срещата председателят на Националната асоциация на зърнопроизводителите Илия Проданов заяви, че иска да види как ще се развие преговорният процес с властта, но беше категоричен, че има определени червени линии, от които зърнопроизводителите не са склонни да отстъпят. Той обаче посочи, че се надява да не стигат до тях и да излязат от срещата със споразумение. 

Правителството е отправило ново предложение към зърнопроизводителите и се надява днес те да потвърдят, че го приемат - каза по-рано днес пред журналисти министърът на земеделието Кирил Вътев.

"За най-малките - най-много, за средните - по-малко, за най-големите - съвсем малко, но с определен таван, така, че предстои днеска те да потвърдят с ясно решение - одобряват или не одобряват, а ние сме направили максимума. Не всички, само големите. Малките получават безусловно, до 300 хектара", обясни той.

Бюджет за плащане на зърнопроизводителите при такава схема е осигурен, настоя министър Вътев.

Той добави, че за подпомагане на останалите сектори - мляко, плодове и зеленчуци са определени 150 млн. лева, по които вече има консенсус с протестиращите фермери.

Междувременно протестиращи земеделци отново затвориха за няколко часа основни пътни артерии в цялата страна. Днес е четвъртият пореден ден, в които земеделските производители протестират.

Автомагистрала "Тракия" в района на Стара Загора беше блокирана, както и главният път Стара Загора – Димитровград.

Земеделски производители от региона на Самоков и Дупница протестираха край община Сапарева баня. Те затвориха и пътя Самоков – Дупница за около час, а в резултат на това се образуваха километрични опашки, предаде БТА.

Земеделци отново затвориха пътя към „Дунав мост 2“ при Видин. До 16:00 часа ще бъде спряно движението за тежкотоварни автомобили от и към границата с Румъния при Видин.

Заради недоволството на земеделски производители Ямболска област остава четвърти ден без достъп до магистрала "Тракия". Протестиращите фермери на пътя Ямбол - Сливен запалиха бали слама и разляха мляко в знак на протест. Пътните блокади днес е обявено да продължат до 15:00 часа.