Общество

Земеделски производители затвориха за трети ден главни пътни артерии в страната

От Euronews България Euronews България

Фермерите ще излязат на протест в столицата идната седмица, ако не бъде постигната договореност с правителството за подпомагането на критичните сектори в размера на финансиране от последните две години, предаде БНР. Това заявиха и от двете аграрни камари, които се обединиха на протеста във великотърновското село Шереметя при блокадата на пътя София - Варна. Фермери блокираха кръговото кръстовище край село Труд.

Българската аграрна камара отново ще се яви самостоятелно на преговорите при премиера Денков утре и очаква да бъдат постигнати взаимни компромиси и от двете страни, заяви на протеста с пътна блокада при село Шереметя Симеон Караколев, председател на Националната овцевъдна и козевъдна асоциация и член на ръководството на Аграрната камара. За какво няма да има компромис, категоричен беше той.

"Чувствителните сектори трябва да получат същото, което са получили 2023 г. Нас не ни интересува общия бюджет, до колкото всеки земеделски производител по места го интересува каква му е ставката за стопанството", коментира Караколев.

От Агрохранителната камара продължават да искат оставката на земеделския министър Кирил Вътев. Част от исканията ни съвпадат с тези на Аграрната камара, заяви Цанко Цанев от алтернативната браншова организация.

"Само че нашите членове са изгубили доверие вече, че ще ни се случат нещата, че ще си получим субсидиите", посочи той.

"Отношението към труда ни и изобщо на държавата ни като уж сектор за подпомагане е коренно различно от това, което би трябвало да бъде. Не виждам със сегашната политика въобще както е насочена да оцелее в този сектор", коментираха протестиращи.

За развитието на протестите Симеон Караколев от Аграрната камара посочи:

"Опцията е до края на седмицата да протестираме по места, евентуално от началото на следващата седмица, ако няма изпълнение, идваме в София".

Около 100 производители на зърно и оранжерийни зеленчуци блокираха подстъпа към АМ“ Тракия“ в района на село Сарая до 14 ч.

Над 200 фермери от пловдивско с повече от 130 трактори и друга селскостопанска техника втори час са на пътя Пловдив - Карлово. Те блокираха кръговото кръстовище край село Труд за трети ден , готвят отново и шествие до Пловдив.

Освен зърнопроизводители, тук са представители на други браншове - животновъдство, овощарство, зеленчукопроизводство, има и пчелари и лозари от региона. Продължаваме протестите, казаха те, защото искаме гаранция, че законодателните промени , за които настояваме, ще се случат и че всички в сектора ще работят в една регулирана среда, която да им осигурява сигурност.

Във връзка с вчерашните преговори, приключили без резултат, те подчертаха , че и опростената справка за разходи , за да се получи подпомагане, вместо исканата преди това декларация ще затрудни дребните производители.

Заради протестите без достъп до автомагистрала Тракия остава Ямболска област трети ден. Блокирано е движението и към котленския и Ришкия проход, тъй като е невъзможно преминаването и през пътен възел "Петолъчката".

За трети пореден ден земеделски производители от Ловешко блокираха със селскостопанска техника на два пункта главния път София - Варна и пътя София - Русе при Луковит, като днес блокадите са до 14 часа.

За трети пореден ден зърнопроизводители във Видин блокираха път пътя към Дунав мост 2.