Политика

Мирослав Найденов: Напрежението ще ескалира, земеделците трябва да бъдат подпомогнати

От Николай Лефеджиев Николай Лефеджиев Водещ

Не бива да се правят опити да бъде разделян сектора. Това заяви Мирослав Найденов - бивш министър на земеделието, в ефира на "Добро утро, Европа". Напрежението ще ескалира, прогнозира той. А  предложението да се плати само на тези, които са имат загуби е нереално, защото няма как да се определи кой е на загуба, смята още Найденов.

„Земеделските производители, които не са си продали продукцията, я калкулират като налична. Те не трупат загуба в момента, но когато продадат тази продукция, ще я формират като такава. Отделно от това, съгласно данъчните закони, те имат срок до средата на годината да подават данъчни декларации – никой не може да ги накара да подадат януари или февруари месец“, поясни бившият земеделски министър.

„Определено трябва да бъде подпомогнат секторът. Дали парите са включени в бюджета или не – отново е въпрос дали ще се иска корекция на бюджета. Но ако трябва да се направи, за да се спаси секторът от тежки фалити, които да доведат до сътресение по цялата верига – държавата трябва да го направи“, убеден е той.

„Това са средства от републиканския бюджет, трябва да има нотификация (от Европейската комисия – бел. ред.), но аз не мисля, че ЕК ще я бави“, смята Найденов.

 

Цялото интервю вижте във видеото.