Политика

Премиерът обяви, че кабинетът е готов с новото споразумение за земеделците

От Euronews България Euronews България
Nikolay Denkov BGNES (1)

Кабинетът е готов с точките по новия меморандум, който да предложи за подписване със земеделските производители, обяви премиерът Николай Денков на брифинг. Той покани представителите на земеделците на разговори утре в 18 часа.

"Очакваме ги да финализираме споразумението. Целта е ясна - да подпомогнем зърнопроизводителите, претърпели загуби през 2023 г. Всеки ден, който преминава в протести и блокади, вместо преговори в подготовка на споразумението и реализацията на точките на новия меморандум, ни забавя от момента, в който реално нуждаещите се от тази помощ могат да я получат", посочи премиерът.

Правителството обаче не отстъпва от позицията, че трябва да бъдат подпомогнати само земеделците, които са претърпели загуби, но предлага опростена процедура за доказването на този статут.

"Всички конкретни искания, които са поставени, ние сме готови да ги адресираме. Единственото, което не сме готови, е да подпомагаме печеливши фирми. Единственият начин да излезем от тази ситуация, е да се разберем как да бъдат подпомогнати земеделските производители, които имат нужда от помощ, а не да се раздават средства на калпак. Това може да стане само с преговори, подписване на меморандум за сътрудничество и всеки да е наясно със собствената си отговорност", аргументира се Денков. 

По думите му неподписването на споразумение с производителите бави и внасянето на нотификация в ЕК за одобрение на помощта.