Европа

ЕК предложи мерки за туширане недоволството на фермерите

От Теодор Тодоров Теодор Тодоров Международен редактор

Предложението на ЕС за намаляване на употребата на пестициди е първото, което стана жертва на протестите на фермерите. Планът имаше за цел да намали наполовина употребата на химически елементи до 2030 г с цел намаляване на загубата на биологично разнообразие. 

Това е първо поражение за Европейския зелен пакт, водещата екологична политика на Европейската комисия.

 

Комисията предложи регламент за устойчива употреба на пестициди (SUR) с цел да намали рисковете от химически продукти за растителна защита. Но предложението за такъв регламент се превърна в символ на разделението. Той беше отхвърлен от Европейския парламент. И в Съвета няма напредък. Ето защо ще предложа на Колегиума да оттегли това предложение. Но темата остава. За да вървим напред, е необходим по-чест диалог и различен подход. И на тази основа Комисията ще направи ново предложение, с участието на заинтересованите страни.

Урсула фон дер Лайен – председател на ЕК

“ЕС трябва да намали емисиите на парникови газове с 90% до 2040 г.”, заявиха от Комисията, а за това трябвало да допринесат “всички сектори”. Текстът за възможно 30-процентно намаляване на селскостопанското замърсяване между 2015 и 2040 г обаче, присъствало в предишните чернови, е премахнат.

Тези две мерки идват на фона на премахнатото през миналата седмица 4-процентно правило за угар – част от стандарт, който играе важна роля за внедряването на устойчиви земеделски практики в съюза. Отстъпките ще се отразят сериозно на целите на ЕС да бъде климатично неутрален до 2050 г. Освен всичко това бяха премахнати препоръките към гражданите да направят промени в начина си на живот, като например да ядат по-малко месо, и натиск за прекратяване на субсидиите за изкопаеми горива.

Въпреки отстъпките от Брюксел и някои национални правителства, протестите на фермерите продължават да се разрастват на континента.