Икономика

Земеделците в Испания поискаха контрол върху стоките от трети страни

От Euronews България Euronews България

Сушата и високите производствени разходи задушават икономически испанските села. След трудна година земеделските производители в страната протестират срещу новите европейски изисквания на Общата селскостопанска политика. 

 

2023 година беше най-скъпата кампания за производство на зърнени култури в историята. Тя беше и с едни от най-ниските валежи от много години насам. Това създаде перфектните условия, в която да кажем, че не можем да издържаме повече. 

Карлос Фернандес, земеделски производител ASAJA 

Новите бюрократични пречки и изисквания за опазване на околната среда и животните усложняват и оскъпяват кандидатстването за европейска помощ.

 

Ние искаме да произвеждаме, без да вредим на планетата. Крайният екологичен фундаментализъм обаче, който защитава само планетата, а нас оставя напълно незащитени, не е устойчив в дългосрочен план. 

Карлос Фернандес, фермер ASAJA

Докато европейските изисквания увеличават цената на продуктите, фермерите и животновъдите настояват стоките от трети страни да отговарят на същите изисквания за опазване на околната среда и безопасност. Те критикуват и търговските споразумения с Мароко и бъдещото споразумение с Меркосур. Превозвачите ще се присъединят към протестите на фермерите, като ще се насочат към пристанищата за влизане на стоки от страни извън ЕС. Същото планират протестиращите в Португалия и Италия.

 

 Нашият рак е в пристанищата на Испания.

Лола Гусман, Движение 6-F

Хайме Веласкес, Евронюз: Фермери, животновъди и превозвачи уверяват, че стачките и мобилизациите няма да спрат, докато Брюксел не се вслуша в исканията им. Протестите, които обхващат цяла Европа, са проява на различията между градската и селската част на Европа, която се намира между последиците от изменението на климата и зелените политики, необходими за борбата с тях. Това е среда, в която евроскептицизма и отричането на климатичните промени, се очаква да изиграят решаваща роля на предстоящите европейски избори.