Икономика

Селските стопани в Италия се готвят за голям протест в центъра на Рим

От Теодор Тодоров Теодор Тодоров Международен редактор

Стотици фермери се подготвят със своите трактори в покрайнините на Рим за големия протест в четвъртък. Повечето са пристигнали от централната част на Италия. Докато чакат търпеливо и спят в машините, казват, че пътуването си е заслужавало.

Джорджа Орланди, кореспондент на Euronews: Намираме се на час път с кола от Рим и това е една от групите, които са се събрали в покрайнините на града. Тук са от няколко дни, спят в камионите си и чакат други техни колеги да се присъединят. Тяхната цел е по-голяма представителност, преди да се насочат към центъра на италианската столица. Фермерите не искат да се предават, решени са да стигнат до сградата на парламента.

Подобно на европейските си колеги, италианските производители искат защита от евтиния внос. Оплакват се от нарастващите разходи и намаляващите печалби.

 

Печалбите за миналата година са намалели със 70% поради увеличаването на разходите за селскостопанските машини. Всичко това намалява печалбата ни от произведеното. Дори бих казал, че печалбата е няма никаква. Продължаваме да губим пари. Трябва да предприемем действия и да ни чуят, в противен случай може да затворим целия сектор.

Маурицио Сенигалези – фермер

Въпреки проблемите, мнозина смятат, че сега е подходящият момент да бъдат чути.

 

Никога не ни слушат. Не съм си мислел, че трябва да стигнем до тук, но така решихме. Не можем да си тръгнем с празни ръце, трябва да постигнем нещо. Не можем да продължаваме по същия начин.

Давиде Гуарджалини – фермер

Протестиращите се надяват броят им да стигне 2000, след което обединени в колона да влязат в Рим.