Euronews Music

Lavasonic: Направихме триптих, в който "Inner Gardens" е първото парче

От Веселин Вълчев Веселин Вълчев Продуцент

Lavasonic е името на нашия нов музикален проект. Много е трудно да се избере име в днешно време. Всичко вече съществува. Lava, защото смятаме, че звукът ни е горещ, а sonic си е звук. Така измислихме името. 

Познаваме се далечната 2003г. Тогава аз прохождах като певица, а Гого записваше първите ми вокали в неговото студио. Поддържахме връзка през годините и в един момент за мен стана потребно да споделя мои идеи. Знаех, че той е човекът, с когото мога най-добре да ги работя и така се случиха нещата. Това е процес, който тече от 5-6 години. В началото започна от нуждата ни да експериментираме, доставяхме си удовлствие с музиката. Сега дойде времето да го покажем, защото нещата придобиха завършен вид. Появи се необходимост да пуснем нещата, които сме направили и те да живеят свой собствен живот при хората, които ги харесват.

Със сигурност "Inner Gardens" съдържа елементи, които ще чуете и в следващите ни парчета, но те са доста различни. Проектът Lavasonic не е ограничен изобщо стилово. Правим всичко така както го чувстваме в момента. Това отпечатва нашето развитие като музиканти, които наблюдават това, което се случва около тях. Те олицетворяват нашите стремежи.

Имаме определено интерес към саундтракова музика, това е една от областите в които искаме да работим. Но не се ограничаваме. Подготвили сме доста материал, който ще излиза. Част от него трябва да довършим, но като цяло заготовките са на лице. Имаме парчета, които са повече към денс даже. Неща на които може да се танцува, по-динамични парчета.

Песента "Inner Gardens" е по идея на Таня. Тя включва автобиографичен елемент, но текста го написа нашия приятел Ники Аламанов. Като завършихме парчето ни дойде идеята да е дует, защото самият текст го изисква. Обадихме се на нашия много добър приятел Ersin от група Jeremy?, който за голяма наша радост откликна положително, дойде и го записа, след което парчето придоби този вид. Отворени сме към хора, които биха добавили стойност към нашите проекти, които мислим, че имат едно характерно звучене за нас двамата, което ни отличава. Искаме музиката ни да е въздействаща. 

Обърнахме се към Жоро Манов и Clamer Production Studio за да направят видеото. Дадохме им пълна творческа свобода с техния поглед върху нашето произведение. Мисля, че резултатът е впечатляващ. Жоро Манов, Крум Родригес - оператор и много добри стилисти.

Всички наши песни, които сме направили досега са на английски език, но това не ни е цел. Не делим музиката на международна и българска. Това е абстрактно изкуство за нас и не бихме си поставили никакви граници.

Засега се продуцираме самостоятелно. Дистрибуцията ни я прави една българска фирма, която е страхотна - Amadea Music. Тя има много голям международен успех. Въобще не е важно къде се намира централата на една компания и как работи. Те работят предимно с чужденци.

Или имаш някаква муза, която да дадеш като музика, или това събиране и правене на музика с много хора ми прилича малко на някаква корпоративна дейност, в която хората се събират за да създадат продукт, без да имат творческото вдъхновение първоначално. Затова ние правим музика само когато изпитваме необходимост. Много от нещата са инспирирани от място на което обичаме да ходим - Камен Бряг.

Най-много като стил се срещаме в new wave-a, имаме любима банда - Depeche Mode, посещаваме концерти редовно, но се вълнуваме и от доста други стилове и всичко по някакъв начин се преработва през нас и се отпечатва в музиката която правим.

Тъй като съвсем от скоро сме пуснали нашата първа песен и тепърва ще работим върху представянето на нашето творчество на живо. Ще имаме със сигурност концерти към края на годината. Ще има с нас и други музиканти на сцената. Предпочитаме всичко да е на живо. Но първо имаме да издадем още няколко сингли, да направим репетиции, трябва ни материал за концерта.

Не сме говорили как ще издадем следващите ни парчета, но следващото може би ще е това, което предхожда "Inner Gardens", казва се "Lilian" и пак е свързано с мое лично преживяване. По-скоро е предишната фаза от процеса, който засяга. Малко по-носталгична и мрачна нотка има в него, след което изгряват градините. Ние сме направили един триптих, защото пък има и парче, което следва историята след "Inner Gardens". Това може би ще са първите 3 парчета, които ще издадем.