Общество

Зърнопроизводител: Идните седмици ще подпишем и втората част от споразумението с кабинета

От Диана Радева Диана Радева Водещ

Това, с което ние тръгнахме на тези протести, беше обединена декларация с ясни и точни искания. Те бяха финансови, законодателни и за международните позиции на България. Снощи имахме разбирателство по всички точки. Председателят на картофопроизводителите г-н Джиков снощи не изяви различна позиция. Това заяви в ефира на "Добро утро, Европа" Илия Проданов, председател на Националната асоциация на зърнопроизводителите, относно постигнатите снощи договорености между управляващите и протестиращите земеделци.

По думите му кабинетът в момента дава възможността за средства от държавния бюджет. "Нашата цел е да променим законодателството, за да се решат дългосрочно проблемите. Парите са решение, което е краткосрочно, ефектът им ще отшуми след няколко месеца. Ние бяхме съсредоточили вниманието си върху законодателната промяна. Парите ще бъдат насочени към малките производители, както видяхте. При по-големите производители основната цел и помощ ще е промяната в законодателството", посочи Проданов. 

 

 

Трудно е да се докажат загубите, защото данъчната година в България е календарната. Стопанската година обаче обхваща две финансови години, понякога и три. Когато инвестираш разходите в земята най-рано след 16-18 месеца започваш да получаваш дивиденти от нея. В няколко данъчни декларации е трудно да се установи точно каква загуба си реализирал и точно за коя култура. Затова се прие за малките производители да няма такова доказване, защото иначе ще е сложно за тях да попълват такива неща, както и за ДФЗ, да приемат над 25 000 заявления. Толкова са малките производители.

Разбрахме се, че споразумението ще включва подробно финансовата част и международната позиция на България. Ще бъдат изброени и законите, по които ще работим, а в рамките на следващите седмици ще се подпише и втора част на това споразумение, за да е ясно точно кои закони ще се променят и как, каза още Проданов.

По думите му земеделците "не сме поставили точка за спиране на вноса на продукти от други страни. Няма как да кажем, че не сме съгласни с това, след като сме постигнали съгласие по всичко първоначално изложено. Така че е малко странно решението на колегите да внесат това искане сега".

Относно разделението между протестиращите фермери, той каза, че "ние няма как да наложим мнение на хора, които имат различно от нашето. Нека хората, които протестират си изяснят исканията и да разберат какво е постижимо. Нека да отстояват исканията си".

"Към момента нямам намерение да се връщам като съветник на министъра на земеделието г-н Кирил Вътев, защото аз напуснах поста, защото трябваше да протестираме преди 4-5 месеца. Сега пак протестирахме, така че нямам сигурността за това, че нещата занапред ще се случват, за да поема такъв пост", обясни той.

Според него "основият проблем на българското земеделие е високата себестойност. За да я оправим имаме нужда от премахване от всякакви добавени стойности върху нея. И диверсифициране на културите, които сеем. Без напояване в нашия климатичен пояс е невъзможно. Това е процес, който ще отнеме години, става много бавно".

Целия разговор във видеото.