Европа

Година на дракона в Словения: Митичното създание е символ на Любляна

От Euronews България Euronews България

Легендите за огнедишащия дракон не са характерни само за Далечния изток. Той е на особена почит и в Любляна, където дори присъства на герба на града. Очарователната словенска столица, често наричана "Градът на драконите", се подготвя за посрещането на Лунната нова година, която ще бъде година именно на това митично създание. 

 

Няколко европейски града имат за покровител Свети Георги, но в Любляна той е много почитан, заради връзката със символа на нашия град.

Блаж Вурник, уредник, Градски музей Любляна

Градът припомня за своето драконово наследство, като по улиците и сградите му има статуи и символи с изображенията им. Една от най-емблематичните забележителности на града е Мостът на драконите, където четири величествени статуи стоят на всеки ъгъл.

Легендата разказва, че когато аргонавтите пътували със златното руно към дома, спрели тук и помогнали за построяването на римския град Емона. Но преди това те трябвало да убият дракона, който живеел в блатата наоколо. Самият Язон убил това ужасно чудовище. Най-ранните извори за това предание датират от 6-ти век.

Бернарда Жупанек, куратор, Градски музей Любляна

Карнавалът на дракона, който традиционно се провежда в Любляна, е голямо събитие за града, включващо шествие на типични словенски митични образи с древен езически произход.