Европа

Европейският парламент взема мерки срещу шпионите на Москва

От Теодор Тодоров Теодор Тодоров Международен редактор

Европейският парламент прие резолюция, с която осъжда опитите на Русия да се меси във вземането на решения в ЕС.

Според документа, одобрен с 433 гласа, Москва иска да възстанови своята мрежа от съюзници в Европа – и това представлява голяма опасност за демокрацията.

 

Русия сега се възстановява. Кремъл се възстановява. Те се опитват да реорганизират своите пълномощници в различни области. В самото начало, когато започна тази широкомащабна война, видяхме, че тези агенти мълчат. Сега надигнаха глава и започнаха да говорят.

Раса Юкневичене – евродепутат от ЕНП, Литва

Руската намеса в европейската политика излезе наяве, когато руски вестник обвини латвийската рускоезична евродепутатка Татяна Жданока, че е агент на руските тайни служби.

Тя отрече обвиненията.

 

Казват, че Татяна Жданока е агент. Да, аз съм агент, агент за мир, агент за Европа без фашизъм, агент за правата на малцинствата, агент за обединена Европа – от Лисабон до Урал.

Татяна Жданока – независим евродепутат от Латвия

Румънски евродепутат предложи допълнителни санкции срещу всеки член на парламента, за когото се докаже, че сътрудничи на Русия.

 

Ако някой в Европейския парламент работи очевидно за и с Путин, това означава, че той не трябва да получи шанс да говори в тази зала, защото гласът му е глас на пропагандата.

Влад Джордже – евродепутат от „Обнови Европа“ (Румъния)

Европейският парламент започна разследване срещу латвийската евродепутатка Татяна Жданока. Наложена ѝ е забрана да се кандидатира на европейските избори през юни.