Политика

Радан Кънев: Няма съмнение в силата на руската агентура

От Камелия Колева Камелия Колева Журналист

„Не виждам никакво основание да се съмняваме, че инфилтрацията на руските тайни служби в цяла Европа е много сериозна. От друга страна, не е тайна, че България е една от най-уязвимите държави в това отношение.“

Това каза в интервю за Euronews Bulgaria от Страсбург евродепутатът от ЕНП Радан Кънев.

 

Ето какво още сподели той:

Началото на такива разследвания, по-адекватната работа и на разследващи медии, и на служби, е много важна. Няма съмнение в силата на руската агентура – и в медийната среда, и в социалните мрежи.

Темата за реформата на българските служби става все по-належаща. Вече е очевидна дори за най-големите скептици.

Естествено, че ще има по-сериозни атаки. Вече виждаме една цяла система за разпространение на лъжи през социалните мрежи, една масирана антиевропейска пропаганда. Сигурен съм обаче, че тя ще има и своя ясен контрапункт – в смислени, прагматични, точни европейски послания.

До края на годината не очаквам дата за „сухопътен Шенген“, въпреки че ние не трябва да спираме да се борим дипломатически всеки час, заедно с Румъния. Но реалистичното положително очакване е началото на следващата година. Трябва да имам епредвид и унгарското председателство през втората половина на 2024 г., което се надявам да бъде отменено, но засега не се очертава. Това председателство на виктор Орбан, който никога не е криел негативното си отношение към България, е един сериозен проблем.

По отношение на членството в еврозоната, важни са критериите за инфлация. Но отново да се надяваме, че усилията на правителството и на мнозинството ще бъдат успешни. Моята голяма надежда и борба е в началото на 2025 г. България да влезе изцяло в Шенген и да стане член на еврозоната.

 

Цялото интервю вижте във видеото.