Общество

Втори ден недоволни зърнопроизводители блокираха основни пътища в страната

От Euronews България Euronews България

Втори ден продължават протестите на земеделците в цялата страна. Въпреки опитите на властта да овладее напрежението в сектора, и днес бяха затворени основни пътни артерии, образуваха се километрични опашки. В Русе изляза близо 2 тона прясно мляко на улицата.

Протестиращите не са съгласни с пакета от мерки в размер на 150 милиона лева, които предложи правителството. От бранша не приемат и предложението земеделците да представят данъчните си декларации от НАП, за да се провери дали са били на загуба.

Протестът в Бургаско обхвана четири ключови кръстовища - в Айтос, Карнобат, село Извор и на пътен възел "Българево".След час и половина блокада, тракторите за кратко отстъпиха, заради образувалата се километрична опашка на магистрала "Тракия".Зърнопроизводители блокираха и изхода от Стара Загора.
„Оставени сме на произвола на съдбата .Трябва да има предвидимост за година, дори за пет години напред“, категорични са земеделците.

Фермери блокираха пътищата, водещи към граничните пункт "Кардам" и "Дуранкулак", пътя Добрич - Силистра, както и главния път София - Варна при село Шереметя. Недоволните от Пловдивско затвориха кръговото кръстовище край село Труд на пътя за Пловдив - Карлово. А в Русе феремерите изляза над един тон мляко и блокираха движението в района на Дунав мост.

В Ловешко отново блокираха главните пътища София-Варна и София- Русе на пътните възли "Абланица" и "Боаза", и на изхода на Луковит. В Плевенско протестиращите затвориха пътя София-Русе .Във Видинско беше блокиран трафика между Мизия и Оряхово . В Ямболска област  бяха блокирани и трите изхода към АМ "Тракия.  200 селскостопански машини затвориха международните пътища край Хасково. И днес в област Сливен беше блокиран пътен възел Петолъчката. В Кюстендилско пък земеделци затвориха пътя Кюстендил – Дупница.