Свят

Молба за помощ: Шведски дипломат е в ирански затвор повече от 650 дни

От Тодор Драганов Тодор Драганов Международен редактор

Шведският дипломат Йохан Флодерус се намира в ирански затвор вече повече от 650 дни. Флодерус, който работи за дипломатическата служба на ЕС и живее в Брюксел, е бил задържан на летището в Техеран след туристическо посещение в страната. Брюксел смята, че той е "незаконно задържан" и е жертва на нарастващия брой произволни задържания, засягащи граждани на блока. Те са известни още като "дипломация на заложниците". Семейството му се опита да привлече вниманието към проблема по време на събитие в Брюксел. 

 

От снимките, които сега имам от съдебния процес, виждам, че той изглежда много различно от човека, когото познавам. Виждам, че сякаш я няма тази светлина в очите му. Изглежда много блед, разбира се. Знам, че не получава достатъчно храна. А да не говорим за стреса. Той сега е обвинен за нещо, за което искат може би да му дадат смъртното наказание.

Ингрид Флодерус, сестра на Йохан 

Флодерус е прекарал 300 дни в изолация и е бил държан като заложник в килия с денонощно осветление. През първите 10 месеца той не е могъл да се свърже със семейството си. След няколко гладни стачки сега той има много ограничени телефонни разговори, а през тези почти две години е имал само два видеоразговора. Той е принуден да ги провежда на английски език. 

 

Както можете да чуете, моят английски не е добър, защото съм шведка, но по време на тези разговори трябва да говорим на английски, за да не му създаваме проблеми. Той е под наблюдение и охранителите ще прекъснат телефонния разговор, ако се каже нещо, което те не искат. Така че ни е трудно да разберем какво наистина става с брат ми.

Ингрид Флодерус, сестра на Йохан

Иран обвини Флодерус в това, което нарича "наземна корупция", и смята, че той е шпионирал за Израел. Максималната присъда е смъртно наказание. 

 

Той е невинен човек. Това е и фактът, който искам наистина да кажа, че не мисля, че брат ми е извършил тези престъпления, в които е обвинен. Става въпрос за някаква голяма политическа игра, в която брат ми е използван като пешка. Това за мен наистина е нещо, което не мога да приема. И не мисля, че ние като нация или Европейският съюз също трябва да приемем това.

Ингрид Флодерус, сестра на Йохан 

Процесът срещу него започна през декември и приключи миналата неделя. Няма дата за произнасяне на присъдата.