Свят

САЩ нанесоха 85 удара по цели в Ирак и Сирия, свързани с Иран

От Тодор Драганов Тодор Драганов Международен редактор

Американските военни нанесоха въздушни удари в Ирак и Сирия по повече от 85 цели, свързани с Революционната гвардия на Иран и подкрепяните от нея милиции. Те са в отговор на нападението в Йордания миналия уикенд, при което загинаха трима американски военнослужещи. Ударите, извършени чрез бомбардировачи B-1 с далечен обсег на действие, са първата част от многостепенния отговор на администрацията на президента Джо Байдън на нападението от страна на подкрепяните от Иран бойци.

През следващите дни се очакват още военни операции на Вашингтон. В изявление на американската армия се казва, че ударите са поразили цели, включително командни и контролни центрове, складове за ракети, снаряди и дронове, както и обекти от логистичната верига.

Ние не се стремим към конфликт с Иран. Тези цели са избрани, за да се наруши капацитетът на Иранската революционна гвардия и на групировките, които те спонсорират и подкрепят. Както каза генерал Дъглас Симс, смятаме, че тези цели отговарят точно на тези критерии. И целта е да се спрат тези нападения.

Джон Кърби, говорител на Съвета за национална сигурност

Макар че американските удари не бяха насочени към обекти на територията на Иран, те са сигнал за по-нататъшна ескалация на конфликта в Близкия изток.

Всичко това се случва на фона на войната на Израел срещу Хамас в ивицата Газа, която вече поражда опасения за регионална ескалация. Сега, с тези нови удари, анализаторите предупреждават, че това може да постави началото на ново ниво на агресия в целия регион, посочва Джон Гамбрел от Associated Press.

Американските войски са били атакувани над 160 пъти в Ирак, Сирия и Йордания след началото на конфликта между Хамас и Израел. Бойците хути в Йемен пък обстрелваха с безпилотни самолети и ракети кораби в Червено море, което според тях има за цел да подкрепи палестинците срещу Израел. Междувременно Багдад и Вашингтон се споразумяха да създадат комисия, която да започне разговори за бъдещето на водената от Съединените щати военна коалиция в Ирак, с цел да се определи график за поетапно изтегляне на войските и за края на водената от Пентагона коалиция срещу „Ислямска държава“.

Иран осъди атаките като нарушение на държавния суверенитет

Министерството на външните работи на Иран осъди американските въздушни удари от тази нощ в Ирак и Сирия като "нарушаване на държавната неприкосновеност и териториална цялост" на двете страни, предаде Ройтерс, като се позова на изявление на говорителя на ведомството Насер Канаани.

Той заяви, че нападенията представляват "още една рискована стратегическа грешка на Съединените щати, резултатът от която ще е единствено покачване на напрежението и нестабилността в региона", предаде БТА.