Свят

САЩ не искат война с Иран, но ще отговорят на всяка провокация

От Теодор Тодоров Теодор Тодоров Международен редактор

Съединените щати не искат война с Иран, но ще отговорят на удара с дрон по тяхна база в Йордания, при която загинаха трима военнослужещи и около 30 бяха ранени. Жертвите бяха идентифицирани от Пентагона като сержант Уилям Ривърс, на 46 години, и ревервистките Кенеди Сандърс, на 24 години и Бриона Мофет, на 23. И тримата са били от 926-а инженерна бригада, базирана във Форт Мур, Джорджия.

Вашингтон опитва да избегне ескалация на войната в Газа в по-широк регионален конфликт, но ще защитава твърдо своите интереси, обяви държавният секретар Антъни Блинкън.

Президентът беше кристално ясен. Ще отговорим решително на всяка агресия и ще държим отговорни хората, които нападнаха нашите войски. Ще го направим във време и на място, което изберем.

Антъни Блинкън – държавен секретар на САЩ

„В същото време оставаме фокусирани върху нашите основни цели в региона, както по отношение на конфликта в Газа, така и за по-широките усилия за изграждане на траен мир и сигурност“, допълни Блинкън.

Според първоначални оценки на Пентагона, силите на САЩ може да са сбъркали вражеския дрон с американски и да са го оставили да прелети безпрепятствено до базата в Йордания, където бе нанесен ударът.

Двама висши представители на министерството на отбраната заявиха при условия на анонимност, че вражеският обект е летял на малка височина, докато американският дрон се е връщал към базата. В създалата се ситуация системите за противовъздушна отбрана не са били активирани и не е имало опит атакуващият дрон да бъде свален.

Дръзкото нападение, което според Вашингтон е дело на ирански проксита, внася допълнително напрежение в цялостната ситуация в Близкия изток.

Силите на САЩ в Йордания, наброяващи около 3000 души, изпълняват задачи по противодействие на радикалната групировка "Ислямска държава" в рамките на по-широка международна коалиция.

Целта на ислямска република Иран, ако трябва да сме откровени, е да прогони американските сили от региона, за да може по-ефективно да контролира и подкопава своите съседи и да прокарва своята радикална идеология. И ако се оттеглим от там, е по-вероятно да видим възраждане на халифата на „Ислямска държава“.

Брадли Боуман – Фондация за защита на демокрациите

Макар че експертът приветства желанието на администрацията на Байдън да избегне регионална война, той смята, че отговорът трябва да бъде бърз и решителен, без никакви признаци на колебание.

Защото враговете на Америка лесно биха се възползвали от нейната слабост.