Свят

Пакистан отмъсти за иранските нападения срещу терористи на своя територия

От Теодор Тодоров Теодор Тодоров Международен редактор
Pakistan Iran AP Членове на мюсюлманската организация "Талба Махаз Пакистан" скандират лозунги по време на демонстрация, осъждаща иранския удар в пакистанската гранична зона. Снимка: АП

Сериозно международно безпокойство предизвиква отмъщението на Пакистан срещу Иран, извършено с ракетни удари през нощта срещу сряда. Девет души са били убити, включително четири деца, съобщи иранската информационна агенция ИРНА. Два дни сред ударите на Иран на пакистанска територия, Исламабад официално обяви, че е извършил среднощни удари срещу убежища на терористи в ирански гранични села.

 

В последните години, в нашите контакти с Иран, последователно сме споделяли сериозните си опасения относно безопасните убежища, на които се радват терористите от пакистански произход в някои райони в Иран.

Мумтаз Захра Балох – говорителка на пакистанското правителство

Техеран поиска обяснение от Исламабад и привика шарже д'афера на пакистанското посолство в министерството на външните работи.

Служебният премиер на Пакистан съкрати престоя си в Давос, където участва в световния икономически форум, и се завърна в страната.

Иранската информационна агенция съобщи, че "няколко експлозии са били чути в различни райони на Сараван", позовавайки се на източник в провинция Систан/Балуджистан, където въоръжените сили на Ислямската република се борят с продължаващ години сепаратистки бунт.

Напрежението между двете съседки се случва при ожесточаваща се война между Израел и Хамас в ивицата Газа и продължаващи атаки на йеменските хути срещу търговски кораби в Червено море.