Икономика

Пакистанският фондов пазар започна новата година с ръст

От Тодор Драганов Тодор Драганов Международен редактор

Пакистанският фондов пазар започна новата година положително. Според анализатори обаче икономическите резултати на страната през тази година ще зависят от това как ще протекат изборите през февруари. До средата на следобед на 1ви януари фондовият пазар се повиши с 3%, като основният индекс от 100 акции нарасна с 1884 пункта.

"2024 г. е година на избори. Ако вота се проведе гладко, мирно, то той определено ще окаже своето влияние върху икономиката", казва Шехерияр Бут, анализатор на акции.

Пакистан е изправен пред икономическа криза с влошаваща се инфлация, която води до повишаване на цените на хранителните продукти. Закъсалата икономика на страната получи спасителен пояс от Международния валутен фонд миналата година, след като той одобри дългоочакваната спасителна програма. През юли МВФ депозира първата вноска от 1,2 млрд. долара в централната банка на азиатската държава в рамките на спасителната сделка, целяща да помогне на Исламабад да избегне неизпълнение на задълженията си по изплащане на външния си дълг.

"2023 г. се оказа най-лошата година за хората в Пакистан. Инфлацията достигна рекордните 38 %. В началото на годината съществуваше опасност страната да не изпълни задълженията си по външните плащания", твърди Бут.

Според експертите в страната обаче, Пакистан има нужда от ново споразумение за заем с МВФ. То трябва да се използва, за да се помогне на икономиката да се възстанови, като междувременно се отворят и повече работни места.