Ела в...

"Ела в..." Крит - част 3

От Живко Константинов Живко Константинов Водещ

Ако прекосите обширната лагуна ще стигнете до малко пренаселени и бих казал най-красивите плажове с лазурни цветове. Ако искате да останете напълно уединени или желаете да се къпете голи, това е мястото. Тук е пълно с тихи, диви и спокойни малки заливчета, където да плувате на воля. Истинският чар на Елафониси е именно в усамотението и далеч от врявата на туристите.

„На Елафониси е пълно с малки заливчета, където може да усетите истинско спокойствие!“

Изборът е повече от богат. Десетки заливчета, където можете да си починете. Задължително си носете маски и шнорхели, защото подводният свят си заслужава да бъде видян.

„Водата е разкошна! Идеално е за шнорхелинг. Под водата има страхотни разноцветни рибки. Просто е идеално!“

Елате с мен, за да разгледаме заедно.

Срещнахме се под водата около скалите в едно от заливчетата. Нямах уговорена среща. Интервюто премина по същество - кратко, ясно и без излишни любезности. За миг се опита да открадне камерата ми, но не успя. Виждал съм това интелигентно създание единствено в чиния. Никога не съм го опитвал, а след това рандеву на живо, пък съвсем няма. Усещането да си толкова близо до него е невероятно!

Октоподите са едни от най-интелигентните от всички безгръбначни. Основната отбрана на октопода е да се скрие или да не се вижда изобщо чрез камуфлаж и мимикрия. Октоподите се крият в укрепления. Обикновено в дупките около камъни. При опасност тяхната защита е бързото бягство или отвличането на вниманието чрез разпръскването на мастило или изчезващи крайници. Точно това направи този октопод, след като забелязах очите му и го доближих. Веднага разпръсна струята мастило, за да се измъкне, въпреки че нищо нямаше да му сторя.

В края на плажната ивица се намира висока хълмиста местност Агия Ирини (Света Ирина), по името на живописния параклис с безкрайна гледка към морето. Наоколо е пълно с дива конска мащерка, а ароматът й танцува по целия плаж.

„Най-красивите гледки са от птичи поглед! Намирам се на най-високото място на Елафониси, там, където се намира параклисът, вижте за каква гледка става въпрос!“

Цветовете на водата са великолепни и преминават през всички оттенъци на синьото. Камъните и скалите под морето са като пъзел, който природата е наредила.

В древни времена на острова имало светилище, посветено на музите на Аполон, тъй като древните вярвали, че музите успокоявали бушуващото море чрез музиката си.

Голям дървен бял кръст отбелязва корабокрушението, станало на 22 февруари 1907 година. Заради силния северозападен вятър 38 души загубили живота си в спасителна лодка, докато се опитвали да стигнат до брега. След събитието бил построен фар. След това бил разрушен по време на Втората световна война от германските окупационни сили.

На най-високата точка на острова има поставена плоча – - паметник на трагична история, станала на Великден през 1824 година. 600 гърци, предимно жени и деца, са избити в Елафониси от османски войници. За да избягат от настъпващите турски османски сили, четиридесет въоръжени мъже се укрили на острова заедно с жени, деца и старци, където чакали кораб, който да ги отведе до Йонийските острови. Били разкрити обаче. Повечето били убити, а останалите оцелели - продадени на пазарите за роби в Египет. В пещера в скалите плоча и параклис напомнят на поколенията за трагичното събитие.

На 5 км северно от Елафониси се намира манастирът Крисоскалитиса, издигнат и укрепен на висока скала. Според легендата последното стъпало на стълбището, водещо към манастира, е златисто, но може да се види само от тези, които наистина вярват в бог. Оттук се наблюдават вълшебни залези.

Елафониси е природен рай, в който можете да прекарате едни от най-незабравимите часове от вашата ваканция на острова. Това е едно от най-емблематичните места на Крит, което в никакъв случай не трябва да пропускате.

„На връщане от прекрасния Елафониси, изморени от толкова много завои, можете да спрете в село Вулгаро, да изпиете по един фреш и да си отдъхнете!“

Вулгаро – в предод от гръцки – българин. Твърди се, че името на селото произлиза от самоличността на заселниците – български войници, доведени на мястото, когато византийският император Никифорос Фокас превзел Крит от арабската власт.

Елафониси на остров Крит – дестинация, в която ще се влюбите на мига и ще искате да се върнете отново! Това направих и аз. За четвърта поредна година избрах розовия рай за лятната си ваканция!