Ела в...

"Ела в..." Крит - част 2

От Живко Константинов Живко Константинов Водещ

Местните наричат уникалния плаж с фин пясък, на места розов – „гръцките Малдиви“ или „розовият рай“. Екзотичният плаж с бял и розов пясък, тюркоазената вода, напомняща на Малдивите, привлича стотици хиляди туристи от цял свят.

Мястото е класирано като един от най-красивите плажове в света. Добре дошли в Елафониси на остров Крит!

Основната атракция на Елафониси са красивите пясъчни плажове, обградени с розов коралов пясък и кристално чистите води на морето и лагуната. Не се отчайвайте, ако видите претъпкан плажа. Можете да избягате от тълпите, като се отдалечите от тях. Повечето хора са твърде мързеливи или лишени от приключенски дух, за да се осмелят да отидат далеч от мястото, където са паркирали колата си. Преминете през дълбоката до коленете вода на лагуната и се отправете към по-дивата част на полуострова. От южната страна има много малки плажове и колкото по-далеч се разхождате, толкова по-тихо става.

Най-лесният и бързият начин да стигнете до това уникално място е със самолет. Полетът от летище София до перлата на остров Крит – градчето Ханя трае само час и 30 минути. До дестинацията летят две от нискотарифните авиокомпании, които оперират в България. Часовете и дните на полетите ще откриете в интернет. За да стигнете до Елафониси, който се намира на 76 километра западно от Ханя, е най-добре да си наемете рентакар, защото това е най-удобният транспорт на острова. Съветът ми е да резервирате автомобил възможно най-рано преди ваканцията ви, защото цените са в пъти по-ниски, отколкото, ако го направите в последния момент. Има възможност и за автобуси от централната автогара на града, като двупосочният билет до Елафониси е 20 евро. Аз избрах да стигна с кола. Голяма част от пътя преминава през магистрала, след което се отбиваме през криволичещи пътища.

„Пътят не трябва да ви плаши. Повече са завоите, но сравнение с предишни години, пътят на доста места е асфалтиран. Може да си позволите даже по-висока скорост, защото преди години, когато идвах тук, буквално се движихме като костенурки по пътя.“

Тесен тунел и стръмни участъци, но по-важна е крайната цел. Между час и половина и два ще ви отнеме, за да стигнете до Елафониси. На място има огромен безплатен паркинг, така че не се тревожете къде ще спрете. Плажът в началото е добре организиран – има спасители, душове, съблекални, тоалетни. Още в началото са разположени няколко малки заведения за храна и напитки, както и зона, където можете да наемете чадъри и шезлонги. Тази част от плажа е винаги много натоварена, така че ако искате да имате гарантирана сянка и удобства, елате възможно най-рано сутринта. След това всичко е окупирано от туристите.

 

“На Елафониси можете да почивате още в началото, където са всички шезлонги и чадъри, повечето туристи избират тази част, защото може би ги мързи да стигнат до края. Не правете тази грешка. Вземете си чадъри, купете си от някъде и стигнете до края, където са хубавите заливчета, където има много повече розов пясък, където ще бъдете на много по-спокойно място! Повечето туристи правят грешката да спрат още в началото, където се намирам в момента и не стигат до истинската красота на Елафониси.“

Елафониси е продълговат полуостров, който често водата разделя на две части, създавайки впечатлението, че е отделен остров. Водата е плитка и не надвишава 1 метър. Оформилата се лагуна е идеална за игра на малки деца. Мястото е природен резерват и защитена зона от Натура 2000, заради уникалната флора и фауна. Малкият полуостров е дом на 110 растителни вида и е мечта за всеки, който се интересува от ботаника. Най-забележителни са морските нарциси, пясъчните лилии, марамската трева и ендемичните хвойнови дървета.

Уникалният розов пясък от натрошените милиони черупки и корали, който се отлага по брега, е едно от най-впечатляващите неща, което привлича толкова много хора.

„Най-красив и розов пясъкът е рано сутрин. Тогава най си личи прекрасният розов цвят. Така че колкото по-рано сте на плажа, толкова по-красив ще го видите – ето!“

Много често в района е ветровито. Но пък именно вятърът е оформил изключително красивите пясъчни дюни, по които растат красиви и рядко срещани растения. 

Кристално чиста вода с пъстър подводен свят. Бетон наоколо няма да видите. Само природа и романтични гледки. Запазили са гърците подобни прекрасни места и именно липсата на хотели ги превръща в толкова желани за почивка.

(следва продължение)