Общество

Адв. Марковски: Атаката срещу „Пирогов“ е безпрецедентна, но лекарите нямат пропуски по случая "Даная"

От Николай Лефеджиев Николай Лефеджиев Водещ

Ръководители на клиники от “Пирогов” обявиха, че са готови колективно да напуснат болницата. Тази позиция идва след протестите, организирани от майката на 15-годишната Даная Кулева, починала в лечебното заведение през май миналата година. Ани Стоянова настоява за оставката на директора на "Пирогов" д-р Валентин Димитров, докато бъдат изяснени обстоятелствата около смъртта на момичето. Адвокат Димитър Марковски, който представлява медиците в този казус обясни, че е приел защитата на лекарите, защото болницата представлява хората, които работят в нея. В „Пирогов“ работят едни от светилата в българската медицина, обясни той.

„Иска се оставката на директора на болницата, но какво би променило ако д-р Валентин Димитров напусне? Разбираме да се отправя такова искане към ръководството на болницата, при положение, че има груби служебни нарушения, че при диагностично-лечебният процес на детето са констатирани сериозни пропуски и нарушения“, отбеляза още адвокатът.

Това е не само най-голямата болница в София, това е национална болница, всички знаем, че човекопотокът, който минава през болницата е огромен, това е завод за медицина. Разбира се, има смъртни случаи, но те загиват не от това, че някой не си е свършил работата както трябва, а от това, че идват в много тежко здравословно състояние.

Адвокат Марковски обясни, че е разговарял с всички лекари, който са били част от процеса на лечение на Даная и е категоричен, че няма нито един пропуск в тяхната работа.

В „Пирогов“ в момента се извършва проверка на проверката по този случай. Атаката срещу „Пирогов“ е безпрецедентна и е свързана не само със случая на Даная, но ръководителите на клиники са готови да напуснат, което е една човешка ответна реакция срещу всички нападки, каза още Димитър Марковски.

Целия разговор вижте във видеото.