Общество

Установени са нарушения в две болници по случая с починалата Даная

От Euronews България Euronews България

Нарушения в две болници по казуса със смъртта на 15-годишната Даная констатира втората проверка на Изпълнителна агенция "Медицински надзор". Не са спазени разписаните правила в Наредбата за условията и реда за предписване и отпускане на лекарствени продукти. От агенцията не посочват в кои от проверяваните лечебни заведения са установени нарушенията. Сезирани са компетентните органи. Междувременно Ани Стоянова - майката на Даная се срещна с директора на "Пирогов" д-р Валентин Димитров, който отказа да се оттегли от поста на този етап.

Даная почина в болница "Пирогов" през май 2023 г. Момичето, което страдаше от хематологично заболяване, беше прието в болницата заради инцидент, при който е ударило главата си.

Междувременно днес граждани в София отново се събраха на протест с искане за оставката на директора на болница „Пирогов“, предаде БТА. Протестиращите са пред Съдебната палата с искане съдът по-бързо да вземе решение по делото, в което директорът на болницата обжалва протокола, с който е освободен от поста.

Д-р Димитров няма право да обжалва протокола, с който министърът на здравеопазването го отстрани от директорското място, каза Ани Стоянова от фондация „Даная“. По думите ѝ Димитров не може да обжалва протокола, тъй като не е акционер в болницата, а заема поста директор с договор за управление.

На 5 декември миналата година от Министерството на здравеопазването съобщиха, че директорът на „Пирогов" д-р Валентин Димитров е освободен от поста. Няколко дни преди това министърът на здравеопазването проф. Христо Хинков посочи, че одит, извършен в лечебното заведение, показва финансови нарушения в болницата, както и че „Пирогов“ е в лошо финансово състояние. Два дни след освобождаването на Димитров от директорския пост парламентарната комисия по здравеопазване възложи на министър Хинков да отмени издадения протокол, с който го освобождава като директор на болница „Пирогов“ до произнасянето на всички компетентни органи.

От фондация „Даная“ организираха неколкократно протести с искане за оставката на д-р Димитров до изясняване на случая около лечението на Даная. Петнайсетгодишното момиче почина през май 2023 г. в болница "Пирогов". Даная, което страдаше от хематологично заболяване, беше приета в болницата заради инцидент, при който е ударила главата си.